SUA ar putea subestima războiul nuclear Rusia-NATO, potrivit unui fost analist CIA. „Acest lucru este incorect. Oficialii SUA au înțeles greșit”, a scris Peter Schroeder în Foreign Affairs.

„Este de fapt destul de puțin probabil ca președintele rus Vladimir Putin să folosească o armă nucleară pe câmpul de luptă din Ucraina, dar este foarte posibil ca el să se îndrepte spre folosirea uneia împotriva NATO”, a declarat Schroeder.

Problemele legate de Rusia i-au ocupat timpul fostului funcționar public timp de aproape două decenii. Pe lângă CIA, Schroeder a lucrat la ambasada SUA la Moscova și la Consiliul Național de Inteligență.

„Putin nu amenință că va folosi arme nucleare tactice în Ucraina atunci când își invocă arsenalul. În schimb, retorica sa amenință NATO”, spune articolul lui Schroeder.

Putin nu se umfla în pene când expunea opțiunile nucleare ale Rusiei

Schroeder a declarat că Putin nu se umfla în pene când expunea opțiunile nucleare ale Rusiei. El crede că Putin ar putea recurge la arme nucleare pentru a câștiga rapid războiul din Ucraina.

„Spre deosebire de Occident, Putin s-ar putea să nu se teamă de o confruntare nucleară: el este bine familiarizat cu arsenalul nuclear al Rusiei și cu principiile descurajării nucleare și, posibil, se consideră pe sine însuși ca fiind unicul apt de a naviga într-o criză nucleară”, a declarat Schroeder.

Analist CIA a adăugat: „Iar Putin a fost remarcabil de consecvent în ceea ce privește faptul că Rusia este dispusă să folosească arme nucleare împotriva NATO pentru a-și apăra interesele în Ucraina”, referindu-se la remarcile lui Putin privind invazia Crimeei din 2008.

Schroeder a demonstrat modul în care Putin ar putea crește presiunea Rusiei asupra NATO.

„Dacă Putin escaladează războiul, de exemplu prin atacarea NATO cu arme convenționale, probabil că se va mișca foarte rapid, pentru a nu da Statelor Unite șansa de a se sustrage dintr-o criză”, a precizat el.

„De acolo, Moscova ar putea începe efectiv să folosească forța împotriva NATO”, a spus Schroeder.

„În cele din urmă, în cel mai rău scenariu – unul în care Kremlinul ar căuta să șocheze lumea pentru a pune capăt războiului din Ucraina rapid și în termenii lui Putin – Rusia ar putea de fapt să lanseze o
armă nucleară direct asupra teritoriului NATO”, a spus Schroeder.

Rusia și SUA au minimalizat războiul nuclear.

În iulie, președintele american Joe Biden a declarat la o conferință de presă la Helsinki că Rusia nu va ataca Ucraina cu arme nucleare.

„Nu cred că există nicio perspectivă reală, nu se știe niciodată, în ca Putin să folosească arme nucleare”, a spus Biden. Putin a respins comentariile lui Biden potrivit cărora Rusia ar ataca NATO după ce a învins Ucraina săptămâna trecută.

„Rusia nu are niciun motiv, niciun interes, niciun interes geopolitic, nici economic, nici politic, nici militar, de a se lupta cu țările NATO”, a declarat liderul de la kremlin într-un interviu televizat de duminică.

În afara orelor de program, Schroeder, Casa Albă și ministerele de externe și de apărare rusești nu au răspuns la solicitările de comentarii. Sursa: businessinsider.com