Cele 27 de state membre ale Parlamentului European au exclus înăsprirea standardelor de poluare a gazelor de eșapament pentru autoturisme.

 

 

 

Motivul invocat este acela de a scuti industria auto de costuri în plus, în contextul în care aceasta se confruntă deja cu investiții în vehicule electrice.

Totuși, noul standard Euro 7, aprobat luni seară, va reduce pragurile de emisii pentru vehiculele grele de marfă și va introduce pentru prima dată în Europa limite pentru emisiile de particule cauzate de uzura pneurilor și a frânelor.

Mașini electrice cu viață mai lungă a bateriilor

Totodată, se stabilesc cerințe minime de performanță a durabilității bateriilor din mașinile electrice și hibride, care vor trebui să-și păstreze cel puțin 72% din capacitate după 160 000 km sau opt ani.

Statele membre mai trebuie să aprobe în mod oficial acordul înainte ca acesta să poată intra în vigoare. Regulile noi se vor aplica abia 30 de luni mai târziu pentru autoturisme și camionete și patru ani după intrarea în vigoare pentru camioane și autobuze.

Normele sunt mai puțin ambițioase decât cele propuse de Comisia Europeană anul trecut, după ce Franța și Italia au fost în prima linie în apărarea intereselor industriei auto și a celor 14 milioane de locuri de muncă ale acesteia.

Amintim, în septembrie, ONG-ul Transport & Environment a denunțat „un dezastru pentru calitatea aerului” și reglementări care „pun profiturile record ale producătorilor de automobile înaintea sănătății publice”. Peste 10 orașe europene importante, printre care Paris, Roma și Bruxelles, depuseseră anterior o petiție la Parlamentul European prin care solicitau standarde mai stricte „privind calitatea aerului și emisiile de gaze de eșapament ale autovehiculelor”.

În eplică, industria auto a avertizat asupra impactului unor standarde prea stricte asupra ocupării forței de muncă și asupra prețului final al mașinilor, care sunt deja, pentru clasa de mijloc, din ce în ce mai puțin accesibile.

Tot luni seară, Asociația Constructorilor Europeni de Automobile a salutat „certitudinea de planificare” oferită de noul standard Euro 7.

Aflați în fața investițiilor masive pentru a dezvolta noile game electrice în fața concurenței formidabile a producătorilor Tesla și a chinezilor, constructorii din UE au vrut să evite investiții suplimentare în motoare cu combustie, care vor fi eliminate oricum.

Peste 12 ani nu se vor mai fabrica mașini noi cu combustie

Eliminarea planificată a motoarelor pe benzină și motorină va duce la reducerea gazelor poluante și a emisiilor de CO2 provenite de la autoturismele particulare, după ce UE a fixat până în 2050 obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon.

Am ajuns la o soluție echilibrată pentru noul standard de emisii Euro 7, care va îmbunătăți calitatea aerului pentru cetățenii noștri, evitând în același timp să impună o povară suplimentară asupra industriei”, a declarat negociator pentru grupul de dreapta al PPE, eurodeputatul Jens Gieseke.

Citește și: Cât de eficiente sunt autobuzele electrice. Calcule din Slatina, orașul cu transport în comun 100% electric