Autoritățile județene din Brașov și Prahova s-au întâlnit luni, 27 noiembrie, pentru a se pune la punct cu noutățile apărute în derularea proiectului „Reabilitare şi modernizare DJ 102I Valea Doftanei, judeţul Prahova – Brădet, judeţul Braşov”. Drumul județean, acum preponderent forestier, este o alternativă reală la extrem de aglomeratul DN1 care face legătura între Ploiești și Brașov. Drumul care va trece prin Valea Doftanei ocolește toate stațiunile de pe Valea Prahovei.

 

Este proiectat să iasă din actualul drum european E60 pe traseul Câmpina – Valea Doftanei – Brădet – Săcele – Brașov, pe o lungime de aproximativ 50 de kilometri.

Secțiunea cea mai importantă care trebuie modernizată este cea situată între Valea Doftanei-Brădet (25,6 kilometri). Contractul de proiectare și execuție a fost atribuit în martie 2023 societății Construcții Erbașu, cu o finanțare guvernamentală de 400 de milioane.

În iulie 2023, ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, se arăta convins că în toamna acestui an va fi dat ordinul de începere al lucrărilor. „Este un constructor serios cel care a câştigat acest proiect. Eu am convingerea că se vor mobiliza ca acest proiect să fie materializat până în iarna lui 2025”, declara Veștea în iulie 2023.

Citește și Drumul dintre București și Brașov pe Valea Doftanei gata abia peste 5 ani

Cu toate acestea, reprezentanții consiliilor județene Brașov și Prahova, întruniți în ședința de luni, 27 noiembrie, au stabilit de comun acord că suprafaţa necesară a fi scoasă din fondul forestier pentru construirea drumului este mai mare decât cea prevăzută iniţial în studiul de fezabilitate, ceea ce impune revizuirea avizelor de principiu emise de instituţiile implicate – ocoale silvice, Garda Forestieră, Agenţia pentru Protecţia Mediului.

„În paralel cu obţinerea avizului final de la Garda de Mediu trebuie să aprobăm două HCJ-uri esenţiale: hotărârea de consiliu judeţean privind demararea procedurii de expropriere şi cea referitoare la declararea de utilitate publică a suprafeţelor respective”, a explicat Daniel Gligoraş, administratorul public al județului Brașov.

Şerban Todorică-Constantin, președintele CJ Brașov, a înaintat un alt termen decât cel al ministrului Veștea din iulie privitor la ordinului de începere al lucrărilor: „Am stabilit că trebuie să valorificăm la maximum perioada de iarnă şi să rezolvăm toate aspectele de natură birocratică, astfel încât în primăvara următoare să fim pregătiţi pentru demararea lucrărilor”, a declarat Todorică-Constantin, citat de Bizbrasov.ro.

În condiții ideale, dacă lucrărilor vor începe în primăvara anului viitor, ar putea fi terminate în primăvara anului 2026, potrivit estimării înaintate de Adrian Veştea.

Contractul, pe de altă parte, prevede o perioadă de 4 ani (6 luni proiectare, 3 ani și 6 luni execuție). Durata contractului prevăzută la lansarea licitației era de 108 luni, din care 6 luni pentru proiectare, 42 de luni pentru execuție lucrări și 60 de luni – perioada de garanție de bună execuție a lucrărilor.

Compania Națională de Investiții (CNI) a lansat pe 7 iulie 2022 licitația pentru lucrări de reabilitare și modernizare a drumului județean DJ102I, variantă alternativă la DN1 și viitoarea autostradă prin Valea Prahovei.