”Funcţia de premier nu este compatibilă cu vreo suspiciune cu privire la integritatea mea. În aceste circumstanţe, mi-am prezentat demisia preşedintelui Republicii”, a anunţat în faţa presei Antonio Costa.

Şeful statului portughez, Marcelo Rebelo de Sousa, a acceptat demisia lui Antonio Costa, a anunţat într-un comunicat preşedinţia, care urmează să organizeze miercuri o reuniune cu partidele reprezentate în Adunarea Republicii, Parlamentul portughez.

Preşedintele urmează să convoace miercuri Consiliul de Stat, din care fac parte oficiali politici cu cel mai înalt rang, iar apoi ”să se adreseze ţării”.

El ar putea să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate.

Şeful Guvernului a fost implicat într-un scadal de corupţie legat de atribuirea unor contracte energetice care a condus la inculparea unuia dintre miniştrii săi şi a şefului său de cabinet.

Presa protugheză scrie că Antonia Costa s-a întâlnit cu şeful statului, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, care a discutat cu procurorul Republicii.

Acest dosar vizează o presupusă ”delapidare, corupţie activă şi pasivă a unor titulari ai unor funcţii politice şi trafic de influenţă” în atribuirea unor concesiuni ale exploatării litiului şi producţiei de hidrogen.

În cursul anchetei, ”numele şi autoritatea premierului au fost citate de către suspecţi”, a anunţat marţi într-un comunicat Ministerul Public.

Suspectat de faptul că a intervenit personal ”pentru a debloca proceduri” în acest dosar, Antonio Costa urmează să facă ”obiectul unei anchete” autonome, mai anunţă parchetul.

MINISTRUL INFRASTRUCTURII, INCULPAT

Anchetatorii se interesează de concesionarea unor licenţe ”de explorare a unor mine de litiu” în nordul Portugaliei, unui ”proiect de producţie de energie pe bază de hidrogen” şi ”unui proiect de construire a unui centru de date al societăţii Start Campus” la Sines, la aproximativ 100 de kilometri sud de Lisabona.

Marţi dimineaţa, percheziţii au au avut lloc la reşedinţa oficială a premierului, la mai multe domicilii, la ministere şi cabinete de avocatură.

Având în vedere elementele culese de către anchetatori cu privire la ”riscul divulgării şi continuarea activităţii infracţionale”, justiţia a emis ”mandate de arestare” pe numele şefului de cabinet (al prem ierului), primarului din Sines şi a doi administratori ai Start Campus.

Ministrul portughez al Infrastructurii, Joao Galamba, a fost inculpat, la rândul său, dar şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Agenţiei portugheze a Mediului (APA).

APA anunţa la începutul lui septembrie că şi-a dat acordul, în anumite condiţii, unui al doilea proiect de exploatare minieră în Portugalia a litiului – un metal folosit la fabricarea bateriilor şi esenţial tranziţeii energetice.

CELE MAI IMPORTANTE ZĂCĂMINTE DE LITIU DIN EUROPA

Portugalia, care deţine primele rezerve de litiu din Europa, este totodată principalul producător, însă această producţie este folosită pentru moment numai în ceramică şi sticlărie.

Un prim proeict al unei mine de litiu a obţinut, cu anumite condiţii, o autorizaţie a APA în mai.

Aceste proeicte miniere sunt contestate de către ONG-uri ecologiste şi de către o parte a populaţiei locale din această regiune rurală.

În urma unei victorii electorale largi la 30 ianuarie 2022, care i-a asigurat o majoritate absolută menită să-i garanteze stabilitatea Guvernului, popularitatea lui Antonio Costa a scăzut din cauza unei serii de scandaluri.

Unul dintre cele mai răsunătoare este ”TAPgate”.

Peste zece miniştri şi secretari de stat au demisionat din cauza acestui scandal.

Acest scandal a izbucnit în urmă cu aproape un an, în urma unor dezvăluiri despre plata unei indemnizaţii în valoare de 500.000 de euro în urma plecării unei administratoare a TAP Air Portugal.

Aceasta a preluat apoi conducerea unei întreprinderi publice însărcinate cu controlul aerian şi a aterizat câteva luni mai târziu în postul de secertar de stat al Trezoreriei.