Știm că există gheață pe Lună, dar de unde provine este mai puțin clar. O nouă cercetare sugerează că undele de electroni care vin indirect de la Pământ și Soare contribuie la formarea apei înghețate pe Lună.
Acești electroni lovesc Luna în timp ce aceasta intră și iese din coada magnetică a Pământului, pe care planeta noastră o lasă în urmă în timp ce își face rotația prin spațiu, scrie stiripesurse.ro
În interiorul cozii magnetice se află o pânză de plasmă formată din electroni și ioni foarte încărcați, atrași de atmosfera Pământului și de radiația vântului solar de la Soare.
Oamenii de știință au analizat anterior rolul pe care coada magnetică și magnetosfera mai mare l-ar putea juca în formarea apei lunare. Magnetosfera este creată atunci când câmpul magnetic protector al Pământului respinge vântul solar al Soarelui, creând o varietate de efecte în urma acestuia.
“Acest lucru oferă un laborator natural pentru studierea proceselor de formare a apei de la suprafața lunară”, spune cercetătorul planetar Shuai Li de la Universitatea din Hawai’i la Mānoa.
“Atunci când Luna se află în afara cozii magnetice, suprafața lunară este bombardată de vântul solar. În interiorul cozii magnetice, aproape că nu există protoni de vânt solar și se aștepta ca formarea apei să scadă până aproape de zero.”
Gheața se formează când nu există vânturi solare
Cu toate acestea, analiza de la distanță sugerează că nu este cazul. Studiile anterioare indicau că ionii de hidrogen din vânturile solare generează apă pe Lună, dar se pare că această apă încă se formează atunci când suprafața lunară este protejată de vânturile solare, în interiorul cozii magnetice.
Cercetătorii cred că alte forțe sunt în joc – mai exact, electronii. Unul dintre modurile în care s-ar putea întâmpla acest lucru este reacția electronilor de mare energie cu solul lunar, eliberând hidrogenul prins care poate forma apă.
“În coada de magneziu pot exista procese de formare suplimentare sau noi surse de apă care nu sunt direct asociate cu implantarea de protoni din vântul solar”, spune Li. “În special, radiația cu electroni de mare energie prezintă efecte similare cu cele ale protonilor vântului solar”.
Vor fi necesare observații și experimente suplimentare pe suprafața lunară pentru a afla cu siguranță, dar este o propunere interesantă – una dintre multele pe care oamenii de știință le analizează pentru a încerca să determine de unde provine apa de pe Lună.
Și există o mulțime de motive pentru care sursa de apă de pe Lună îi fascinează pe oamenii de știință: Ne învață mai multe despre trecutul său și este, de asemenea, vitală pentru a afla cum am putea trăi pe termen lung pe suprafața lunară.
“În ansamblu, această descoperire și descoperirile mele anterioare privind polii lunari ruginii indică faptul că mama Pământ este puternic legată de Luna sa în multe aspecte nerecunoscute”, spune Li.
Citeste si: INS: Rata inflaţiei a scăzut la 9,43% în luna august