Vrachierul Primus, care navighează sub pavilionul Liberiei, a navigat în largul coastelor României şi Bulgariei, state membre NATO, după ce a plecat de la Odesa duminică.
Rusia ameninţă să atace nave care pleacă din Ucraina, la Marea Neagră, după ce a ieşit în iulie din acord.
Ea a tras, la începutul lui august, tiruri de somaţie a unui cargou aparţinând unei companii turceşti care se îndrepta către Izmail, un port la Dunăre, în sudul Ucrainei.
MANEVRE TURCEŞTI
Primul cargou care a străbătut noi căi de navigaţie ucrainene la Marea Neagră, un port-container care naviga sub pavilionul Hong Kongului, a plecat de la Odesa săptămâna trecută şi a ajuns tot la Istanbul.
Ucraina, un exportator important de cereale şi ulei, încearcă să stabilească noi rute de transport al cerealelor, la timp pentru recolta din această toamnă.
Ea depinde în prezent fe rute terestre şi de un port fluvial mai puţin adânc, ceea ce-i limitează în mod considerabil volumul exportului de cereale.
Turcia încearcă să relanseze Acordul de la Istanbul, cu speranţa de a-l folosi drept o trambulină a unor eventuale negocieri de pace între Kiev şi Moscova.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan urmează să efectueze ”în curând” o vizită în Rusia, pentru a discuta cu omologul său rus Vladimir Putin despre o relansare a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor la Marea Neagră, anunţă luni un purtător de cuvânt al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), Omer Celik.
Ministrul turc de Externe Hakan Fidan anunţa vineri, într-o vizită la Kiev, că nu vede nicio ”soluţie alternativă” a unei relansări a acestui acord.
Fidan urmează să efectueze o vizită la Moscova în zilele următoare, pentru a discuta despre o cerere a Kremlinului de organizare a unei întâlniri între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin, a cărei dată urmează să fie stabilită.