Aceste bilanţuri proaste sporesc presiunile asupra unui vast plan de relansare economică a celei de a doua economii monciale, în care starea sănătăţii giganticului sector imobiliar îngrijorează pieţele.

Activitatea economică este penlizată în ultimele luni de problemele mai multor promotori imobiliari cu o supraîndatorare astronomică, de nivelul extrem de mic al încrederii consumatorilor şi de încetinirea economiei mondiale, care afectează cererea de bunuri chinezeşti şi astfel activitatea economică.

Banca centrală chineză a scăzut dobânda de referinţă a împrumuturilor pe teremn mediu, cu scopul de a susţine creşterea economică, o măsură care permite o reducere a costurilor de finanţare a băncilor comerciale menită să le încurajeze să acorde şi mai multe credite în condfiţii mai favorabile.

Dobânda împrumuturilor pe un an de la Banca centrală ale instituţiilor financiare (MLF) scade de 2,75% la 2,65%.

Ea a fost deja scăzută în iunie.

”Această scădere va avea un efect limitat”, avertizează analistul Ting Lu de la Banca Nomura, care subliniază că ”răul abia urmează” în economia Chinei.

Luna trecută, şomajul per ansamblu al populaţiei active a crescut uşor faţă de iunie, la 5,3%.

China a decis marţi să nu mai publice date detaliate cu privire la şomajul în categoria de vârstă de 16-24 de ani, după ce acesta a înregistrat un nivel-record de 21,3% în iunie.

CREŞTERE ECONOMICĂ

”Publicarea ratei şomajului tinerilor este suspendată”, a anunţat sobru în faţa presei un purtător de cuvânt al Biroului Naţional de Statistică (BNS), Fu Linghui.

El a justificat această decizie prin necesitatea ”ajustării” datelor cu privire la angajări.

”Dacă încetăm publicarea, nu va mai exista şomaj, iar problema se va rezolva”, comenta sarcastic un navigator pe Internet pe reţeaua de socializare Weibo, unul dintre numeroasele mesaje pe acest ton.

În China, rata şomajului se acalculează numai în zonele urbane şi prezintă doar un tablou parţial al situaţiei.

În acest context, vânzările cu amănuntul – principalul indicator al consumului gospodăriilor – au crescut cu doar 2,5% în decurs de un an luna trecută, potrivit datelor oficiale ale BNS.

Analişti chestionaţi de agenţia Bloomberg se aşteaptă la o accelerare – 3,5% -, în urma unei creşteri cu 3,1%, în iunie, a acestui indice foarte urmărit de pieţe.

Acest nivel rămâne însă departe de cel din aprilie (+18,4%), când vânzările cu amănuntul au înregistrat cea mai mare creştere din acest an, galvanizate de relansarea post-covid şi întoarcerea chinezilor în restaurante, locuri turistice şi centre comerciale.

Un indiciu al încetinirii relansării economice, împrumuturile gospodăriilor au atins în iulie cel mai sclab nivel din 2008, potrivit unor date publicate vineri.

Producţia industrială a încetinit, la rândul ei, în iulie (+3,7% în decurs de un an), după ce a atins 4,4% în iunie.

Unii analişti anticipează o redresare, dar moderată (4%).

RISC DE CONTAGIUNE

Investiţiile în capital fix au scăzut la +3,4% în decurs de un an, în primele şapte luni ale lui 2023.

Acesta este cel mai slab ritm al creşterii economice a Chinei din 2020 încoace.

Acest indicator este reflexul cheltuielilor consacrate domeniilor imobiliar, infrastructurii, echipamentelor şi maşinilor, nişte sectoare pe care Guvernul s-a sprijinit în trecut pentru a stimula activitatea economică.

Datele proaste de marţi sunt publicate în momentul în care pieţele scrutează sectorul imobiliar care – alături de cel al construcţiilor – a reprezentat mult timp un sfert un sfert in PIB-ul Chinei.

Unul dintre cei mai mari promotori imobiliari din China, care a avut mult timp reputaţia că este solid, Country Garden, a fosy incapabil, săptămâna trecută, să achite două rambursări de dobândă la împrumuturi şi riscă să intre în incapacitate de plată.

Aceste probleme alimentează temeri cu privire la o contagiune.

Luni, promotorul imobiliar public Sino Ocean a anunţat că a intrat în incapacitate de plată la rambursarea unei dobânzi.