TidalWave
TidalWave

Muzeul Județean de Științe ale Naturii Prahova, în parteneriat cu un grup de inițiativă locală, anunță deschiderea expoziției eveniment: Tidal Wave, 80 de ani de la „Valul Nimicitor” – 1 august 1943, la Palatul Culturii,Sala Coloanelor din 31 iulie până în 11 august 2023.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 31 iulie 2023, de la ora 12:00 la Sala Coloanelor din Palatul Culturii. La data de 04 august 2023, în același loc, la ora 13:00 vizitatorii sunt invitați la un dialog cu expozanții, când va avea loc și o prezentare a pieselor expuse.
Grupul de inițiativă este format din domnii Constantin Radu , Simion R. Marius, Mladin Bogdan Dumitru, Alex Stoican, Dan, Melinte si profesorul Lucian Mihaiescu. Aceștia sunt colecționari și membri ai unui grup cu specific istorico-documentar.

Astfel proiectul expozițional inedit aduce în fața publicului larg obiecte, documente și fotografii legate în mod direct de evenimentele istorice ale anului 1943 în zona petroliferă a județului Prahova. Misiunea americană de bombardare a centrelor petrolifere din jurul orașului Ploiești în anul 1943 este cunoscută în literatura de specialitate ca ,,Tidal Wave” – “Valul Nimicitor” sau “Duminica neagră” și este recunoscută de forțele aeriene americane ca fiind misiunea cea mai dificilă, costisitoare și tragică, cu cele mai multe pierderi de vieți omenești, militari americani picați la datorie, și cu cele mai multe medalii de onoare acordate vreodată în istoria Statelor Unite ale Americii într-o singură misiune. În egală măsură eroismul și priceperea tunarilor, aviatorilor români și germani, care au decis soarta acestei misiuni. Un alt aspect pe care vrem să îl prezentăm este cotidianul ploieștenilor și al țăranilor din acele vremuri tulburi, cu aspecte și mărturii ale supraviețuitorilor, privind ploiestii.ro

Operațiunea Tidal Wave a fost un bombardament aerian al Statelor Unite asupra rafinăriilor de petrol din Ploiești la 1 august 1943. În misiune au zburat 177 bombardiere grele B-24 Liberator pornind de la baza din Benghazi, Libia, care au atacat rafinăriile de la altitudine joasă cu pierderea a 53 de avioane, 44 în fața anti-aerienei române și germane, 440 de soldați americani au fost uciși in luptă, iar 220 au fost capturați. Rezultatul bombardamentului a fost “nicio reducere a producției de petrol înregistrată”, deci, misiunea a eșuat. Cinci piloți au primit Medalia de Onoare, trei postum, cele mai multe medalii decernate vreodată pentru o singură misiune de către Forțiele Aeriene Americane.

Aceasta misiune a fost cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de aviația Statelor Unite ale Americii într-o singură misiune, și una dintre cele mai costisitoare misiuni din istoria aviației Statelor Unite ale Americii, mai târziu americanii numind această zi „ Duminică Neagră”, iar Ploieștiul devine cunoscut între aviatorii americani drept “cimitirul bombardierelor”.

Citește și: Galeria Galateca găzduiește, până pe data de 9 iulie, expoziția „București, capsulă în timp”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.