USR
USR

Liderii sovietici din sud-estul României s-au întâlnit recent la Mahmudia, județul Tulcea, pentru a-și definitiva strategia electorală pentru 2024. Aripa dreaptă a politicii românești, care acum se înființează, va veni la putere “extrem de dificil”.

Deputatul Dan Barna, vicepreşedinte al USR, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că România trebuie să schimbe actuala guvernare, având în vedere risipa de bani publici. “Se construieşte un pol de dreapta – în momentul acesta, Cătălin Drulă, preşedintele USR, şi forţele de dreapta care înţeleg că această guvernare PSD-PNL nu ne duc decât la risipă, forţele de dreapta şi USR, care înţeleg că dacă nu se vor schimba lucrurile acest program extraordinar PNRR poate să rămână doar o ficţiune, iar toate acele proiecte care înseamnă drumuri, piste de biciclete, şcoli, spitale, infrastructură în domeniul energetic, salvarea mediului şi a pădurilor nu se întâmplă, pentru că avem o guvernare mult mai preocupată de pensii speciale decât de proiectele de dezvoltare”, a spus Dan Barna, informează stiripesurse.ro

La rândul său, coordonatorul Departamentului Politici Publice din USR, Cristian Ghinea, a anunţat că săptămâna viitoare se va publica raportul regulat privind PNRR şi a prezentat exemple de investiţii întârziate în Sănătate, Educaţie, Transport. “Sunt jaloane în PNRR cărora le-a trecut timpul şi nu există interes pentru ca aceste lucruri să se întâmple. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu avem baroni locali care să se intereseze de ele, pentru că dacă ne uităm la drumuri, chiar şi la infrastructura socială şi medicală, există câte un om care se duce la poarta ministrului PSD sau PNL, bate acolo şi cere bani, ceea ce este ok. E un mecanism politic de scurtcircuitare a impotenţei birocratice. Pentru microbuze, trenuri nu se bate nimeni şi atunci suntem în întârziere”, a menţionat Ghinea. El a făcut referire şi la criza bugetară şi a menţionat că anul acesta România se împrumută cu 1.300 de euro pe secundă, Comisia Europeană fiind foarte îngrijorată din acest motiv. “Comisia Europeană este foarte îngrijorată pe acest subiect. Ar fi trebuit să fim chibzuiţi, să folosim foarte bine banii din PNRR, ca înlocuitor al cheltuirii de la buget a banilor pentru investiţii. (…) Ne pregătim să preluăm o guvernare foarte grea”, a arătat Cristian Ghinea.

Miza „Schengen”

De asemenea, liderul grupului parlamentar al USR din cadrul Parlamentului European, Vlad Botoş, a amintit eforturile pe care le fac reprezentanţii acestui partid pentru a menţine pe agenda instituţiei europene aderarea României la spaţiul Schengen şi a susţinut necesitatea atragerii banilor europeni, în contextul în care în momentul de faţă România a absorbit doar circa 78% din fondurile avute la dispoziţie. “Avem 80 de miliarde de euro pentru următorii şapte ani, 30 de miliarde prin PNRR şi 50 de miliarde din fondurile europene clasice, programe europene despre care nu prea discutăm în România, dar care sunt sume considerabile. Şi ca să vă spun ce înseamnă aceste fonduri concret, vă îndemn să vă uitaţi la podul care va ajuta foarte mult această regiune şi judeţul Tulcea, podul de la Brăila. 70% din banii cu care s-au finanţat acest pod sunt fonduri europene”, a precizat europarlamentarul USR, Vlad Botoş.

Citește și. ONU se străduieşte, cu ajutorul UE, să salveze acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră înainte de termenul-limită de luni. Putin spune că Rusia iese din acord, dacă nu-i sunt îndeplinite cererile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.