Afacerile performante pot fi principale motoare ale creării de locuri de muncă şi poate că este momentul ca vocea oamenilor de afaceri să primeze în faţa vocii decidentului politic, a declarat, la Geneva, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la Congresul Mondial al Camerelor de Comerţ de la Geneva.

 

„Poate cea mai importantă concluzie care se poate trage în urma acestui eveniment este aceea că, la nivel mondial, există un punct de vedere comun care se referă la întărirea rolului pe care afacerile îl au în asigurarea prosperităţii naţiunilor. În mod cert, afacerile performante pot fi principale motoare ale creării de locuri de muncă. Prin investiţii pe termen mediu şi lung, se pot genera oportunităţi de angajare, contribuind astfel la reducerea şomajului şi la creşterea nivelului de trai. De asemenea, companiile care investesc în cercetare şi dezvoltare tehnologică pot aduce inovaţii şi progrese semnificative care să ducă la crearea de produse şi servicii mai eficiente, care pot îmbunătăţi, astfel, vieţile oamenilor şi pot contribui la creşterea economică. Poate că este momentul ca vocea oamenilor de afaceri să primeze în faţa vocii decidentului politic. Am văzut cu toţii că în momentul în care apar ambiţiile politice, apar şi conflictele şi, evident, prosperitatea naţiunilor încetează să mai existe şi aici mă refer, evident, la conflictul armat din Ucraina. Astfel, devine foarte importantă propunerea conducerii WCF de a crea platforme interoperabile pentru promovarea comerţului multilateral între state. La nivelul CCIR, există deja o astfel de platformă funcţională, SNIA, care promovează conceptul de comerţ liber şi care este utilizată atât de investitorii români, cât şi de cei străini”, a afirmat Daraban.

Mihai Daraban a participat, în calitate de membru al Consiliului General al World Chamber Federation (WCF), împreună cu secretarul general al CCIR, Ovidiu Silaghi, la Congresul Mondial al Camerelor de Comerţ, care are loc în perioada 21 – 23 iunie.

Mihai Daraban, CCIR: Capitalul străin dacă pleacă din România, noi închidem lumina

Evenimentul a beneficiat de prezenţa, în calitate de vorbitori, a lui Antonio Guterres, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), precum şi a lui Nicolas Uribe Rueda, preşedintele Camerei de Comerţ Internaţionale (ICC).

Federaţia Mondială a Camerelor (WCF) este un organism non-politic şi neguvernamental al ICC. Înfiinţată iniţial în 1951, ca Biroul Internaţional al Camerelor de Comerţ, WCF are ca obiectiv unificarea şi susţinerea reţelei globale de camere de comerţ. WCF joacă un rol esenţial în ceea ce priveşte interacţiunea dintre diferite organizaţii şi camerele de comerţ din întreaga lume. Astfel, sunt create parteneriate care ajută la punerea în aplicare a mai multor iniţiative de consolidare a camerelor de comerţ în economiile în curs de dezvoltare şi în economiile emergente. În momentul de faţă, există parteneriate cu mai mult de 12000 de camere de comerţ din întreaga lume.