Ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galuşcenko, a declarat, într-un interviu pentru Financial Times, joi, că Rusia va deschide una dintre ultimele conducte pentru a aduce gaz rusesc în Europa până la sfârșitul anului viitor, deoarece contractul de furnizare al Ucrainei cu Gazprom expiră.
Şansele ca Ucraina şi Rusia să ajungă la un acord pentru o reînnoire a contractului de tranzit pe cinci ani – care a fost semnat pentru prima dată în 2019 – sunt slabe, chiar dacă ruta prin Ucraina reprezintă 5% din totalul importurilor de gaze ale Europei.
Întrebat dacă Ucraina ar fi pregătită să renegocieze acordul cu Moscova după invazia de anul trecut, Galuşcenko a declarat pentru FT: “Chiar nu-mi pot imagina cum ar putea fi pe cale bilaterală”, adăugând că Ucraina îşi pregăteşte deja reţeaua pentru sistarea livrărilor.
Este prima recunoaştere din partea Kievului că, probabil, contractul care stă la baza fluxurilor rămase din Rusia spre Europa, care trec prin Ucraina, va fi lăsat să expire la sfârşitul anului viitor, notează FT.
Decizia Moscovei de a reduce furnizarea de gaz către Europa anul trecut a declanşat o criză energetică, alimentând inflaţia şi crescând costul vieţii pe continent. Însă, în timp ce mai multe rute au fost închise, conducta ucraineană este una dintre cele două care au continuat să furnizeze gaz rusesc, deşi la volume reduse.
Potrivit datelor furnizate de compania de consultanţă în domeniul energiei ICIS, Austria s-a bazat pe gazul rusesc care trece prin Ucraina pentru aproximativ jumătate din importurile sale de gaze în luna mai, în timp ce în Slovacia, conducta a adus 95% din importurile de gaze.
Ministrul ucrainean al energiei spune că Europa ar fi relativ pregătită pentru o nouă încetinire a aprovizionării, după ce a trebuit să se adapteze în iarna anului trecut prin economisire şi importuri alternative în special de gaz natural lichefiat (GNL).
Fără ruta de tranzit ucraineană, singura conductă din Rusia care mai livrează gaze în Europa ar fi TurkStream, ce alimentează ţările din sud-estul continentului şi care a adus puţin sub 3% din importurile de gaze ale Europei, în luna mai.
Deşi Galuşcenko a sugerat că politicienii europeni ar putea dori să renegocieze contractul – aşa cum s-a întâmplat în 2019, când o delegaţie a UE a intermediat discuţii trilaterale cu Rusia şi Ucraina – analiştii spun că acest lucru este puţin probabil, având în vedere optica dificilă a discuţiilor cu Moscova.
Comisia Europeană a refuzat să comenteze dacă va încerca să impulsioneze discuţii cu Rusia privind reînnoirea contractului, notează stiripesurse.ro
Pierderea chiar şi a unui mic procent din aprovizionări are potenţialul de a creşte preţurile pe întreg continentul, având în vedere caracterul tensionat al pieţelor globale de gaze, deşi se aşteaptă ca livrările de GNL să crească rapid începând cu 2025, odată cu lansarea unor proiecte majore în Qatar şi în SUA.
Actualul contract de tranzit de gaze a fost semnat în decembrie 2019, o înţelegere de ultimă oră care a venit cu doar 24 de ore înainte ca acordul anterior să expire, asigurând fluxurile de gaze ruseşti prin Ucraina până în 2024.
Conform înţelegerii, compania energetică de stat rusă Gazprom a fost de acord să trimită un minim de 65 de miliarde de metri cubi de gaz în 2020 şi 40 de miliarde de metri cubi/an între 2021 şi 2024, prin conducta ucraineană, ceea ce ar fi asigurat ţării 7 miliarde de dolari din taxe de tranzit. Cu toate acestea, Rusia trimite în prezent doar volume de aproximativ 12 miliarde de metri cubi pe an, iar Kievul susţine că Moscova nu a achitat tot, în ciuda obligaţiei contractuale de a plăti taxa de tranzit integral, indiferent dacă se livrează sau nu volumele de gaz convenite.
OMV, una dintre cele mai mari companii energetice din Austria, a declarat că va fi “capabilă să îşi aprovizioneze clienţii chiar şi fără gaz rusesc”, după ce a făcut pregătiri încă de la invazia din Ucraina de anul trecut.
Anul trecut, Uniunea Europeană a investit masiv în importurile de GNL şi a adoptat reglementări pentru a stimula stocarea şi pentru a contracara orice penurie, după ce livrările de gaze ruseşti către Europa s-au redus în urma invaziei ruse din Ucraina.
Vezi și: Profitul net al Gazprom a scăzut în 2022 cu peste 40%, la 15,77 miliarde dolari