Breton şi-a exprimat în ultimele săptămâni îngrijorarea că unele ţări din UE încă au perceput componente cu risc ridicat în reţeaua lor centrală 5G, invocând legile intruzive ale ţărilor terţe privind informaţiile naţionale şi securitatea datelor – o referire voalată la China.
Liniile directoare ale Uniunii Europene adoptate în urmă cu doi ani solicită celor 27 de state membre ale sale să evalueze profilul de risc al furnizorilor la nivel naţional sau UE şi să restricţioneze sau să interzică furnizorii de 5G cu risc ridicat din părţile centrale ale reţelelor lor de telecomunicaţii.
”Până în prezent, doar 10 dintre ţări au folosit aceste prerogative pentru a restricţiona sau exclude vânzătorii cu risc ridicat. Acest lucru este prea lent şi reprezintă un risc major de securitate şi expune securitatea colectivă a Uniunii, deoarece creează o dependenţă majoră pentru UE şi vulnerabilităţi grave”, a declarat Breton într-o conferinţă de presă.
El a spus că deciziile luate de acele ţări UE de a reduce sau bloca Huawei şi ZTE sunt justificate şi în conformitate cu liniile directoare ale blocului 5G şi a îndemnat operatorii de telecomunicaţii să facă acelaşi lucru.
Germania examinează componentele chineze în reţeaua sa 5G, a declarat ministrul de interne Nancy Faeser în aprilie, în timp ce Portugalia a emis luna trecută o rezoluţie care ar putea împiedica operatorii de telecomunicaţii să folosească echipamente chinezeşti în reţelele lor mobile 5G şi platformele 4G.
Huawei, ZTE şi Beijingul au respins cu fermitate acuzaţiile occidentale că echipamentele companiilor ar putea fi folosite pentru spionaj.
Comisia Europeană va bloca, de asemenea, accesul Huawei şi ZTE la propriile achiziţii de servicii de telecomunicaţii, a spus Breton.
”Facem apel la toate instituţiile UE să urmeze în curând” acest exemplu, a spus el.