Discuțiile nu se mai termină în Coaliție despre pensiile speciale. Se pare că se intenționează ca partea de necontributivitate să fie impozitată cu cel puțin 20% în cazul pensiilor speciale pentru pensiile care depășesc o anumită valoare.

Reforma în sistemul de pensii se amână. Pensiile speciale rămân în continuare la nivel de negociere. De altfel, și eliminarea pensiilor parlamentarilor și primarilor este în același stadiu, deși termenele au fost depășite.

Surse din coaliție au declarat pentru Libertatea că există „șanse foarte mari” ca proiectul care urmează să fie votat în Parlament să fie declarat neconstituțional.

Sursele au dezvăluit că partea de necontributivitate urmează să fie impozitată cu cel puțin 20%, în cazul pensiilor speciale pentru pensiile care depășesc o anumită valoare.

Impozite pentru partea de necontributivitate

„Există o discuție la nivelul coaliției care să decidă pragul de impozitare. Sunt trei variante pe masă pentru impozitare: 20%, 25%, 30%. Liderii coaliției trebuie să decidă luni care este pragul asumat la nivel politic.

El se va aplica pentru partea de necontributivitate a pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei, adică salariul mediu brut. Nu ne atingem de partea de contributivitate”, au precizat surse din coaliția de guvernare pentru Libertatea.

O altă discuție în coaliție lua în vedere un prag mai mic de la care să se aplice impozitul pentru pensiile speciale. Și în acest caz, decizia aparține liderilor PSD, PNL și UDMR.

Amendamentele sunt gata

Ministrul Muncii a întârziat trimiterea amendamentelor în Parlament. Marius Budăi a promis că va trimite până pe 25 mai amendamentele privind reforma pensiilor speciale.

Deputați de la mai multe partide au precizat pentru Libertatea că amendamentele promise nu au ajuns în Camera Deputaților.

„Amendamentele au fost făcute. În acest moment se transpun și pe tehnica legislativă. Cred că luni vor fi gata și vor fi depuse în Parlament”, a declarat ministrul muncii, Marius Budăi, pentru Libertatea, întrebat de ce nu au fost trimise la timp amendamentele.

Surse din coaliție au declarat pentru Libertatea că există „șanse foarte mari” ca proiectul care urmează să fie votat în Parlament să fie declarat neconstituțional.

Alte două tentative de a elimina și impozita pensiile speciale s-au lovit de Curtea Constituțională, care le-a declarat în dezacord cu Legea fundamentală. Cu toate acestea, proiectul va fi adoptat pentru „a nu se da sentimentul că PSD și PNL nu vor să elimine pensiile speciale”.

Proiectul privind reforma pensiilor speciale a fost trimis în decembrie 2022 în Parlament. El a fost criticat chiar în interiorul PSD în mai multe ședințe de partid, potrivit surselor Libertatea.

Printre critici s-a numărat chiar Marcel Ciolacu, liderul PSD. Proiectul a trecut de Senat, iar acum se află în Camera Deputaților, for decizional. De votul asupra proiectul depinde tranșa a treia din PNRR în valoare de 3 miliarde de euro.

Ministrul muncii a precizat săptămâna trecută că nu se cunoaște impactul bugetar după aplicarea reformei pensiilor speciale, iar calculul experților Băncii Mondiale arată că el este unul neglijabil, de 0,04% din PIB.