Lloyd’s s-a alăturat companiei australiane QBE Insurance, pentru a se retrage vineri din Net-Zero Insurance Alliance (NZIA).
Allianz din Germania, AXA şi SCOR din Franţa şi SOMPO Holdings din Japonia s-au retras cu o zi înainte, după mai multe acuzaţii din partea procurorilor generali republicani din SUA, potrivit cărora asigurătorii încalcă legile antitrust.
NZIA a pierdut acum o cincime din membrii săi într-o săptămână – toţi dintre ei mari asigurători la nivel mondial – şi un total de 10 au demisionat din martie, când alianţa număra 30 de membri.
Exodul ridică semne de întrebare cu privire la viabilitatea coaliţiei, care a fost formată în 2021 şi impune asigurătorilor să se angajeze să reducă emisiile de gaze cu efect de seră din portofoliile lor de subscriere la un nivel net zero până în 2050.
Niciunul dintre cei care au renunţat săptămâna aceasta nu şi-a explicat decizia, dar surse familiare cu discuţiile spun că asigurătorii au invocat îngrijorări cu privire la implicarea în dispute cu unii republicani.
”Aceste atacuri politice interferează acum cu eforturile independente ale asigurătorilor de a stabili preţul riscului climatic, care va dăuna asiguraţilor, principalii investitori mari şi economiilor locale”, a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei Financiare Glasgow pentru Net Zero (GFANZ), susţinută de ONU şi lansată de fostul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney.
CEO-ul Lloyd’s of London, John Neal, a declarat pentru Reuters, la începutul acestei săptămâni, că alianţa trebuie să-şi facă regulile de membru mai puţin prescriptive, altfel riscă să se destrame.
Un purtător de cuvânt al Lloyd’s a declarat vineri că piaţa asigurărilor a rămas angajată în strategia sa de sustenabilitate.
Membrii NZIA au avut joi o discuţie telefonică în care unii, inclusiv compania britanică Aviva, au îndemnat alianţa să continue, recunoscând că trebuie să găsească o soluţie înainte ca mai multe firme să renunţe, a spus o persoană care a participat la convorbire.
Renaud Guidée de la AXA, directorul de risc al grupului şi până în această săptămână preşedintele NZIA, a declarat membrilor că asigurătorul francez părăseşte alianţa cu inima grea, deoarece a simţit că prezenţa acesteia va fi o distragere a atenţiei, având în vedere concentrarea republicanilor din SUA, a declarat persoana pentru Reuters.
”Suntem întristaţi de evoluţiile recente şi vom colabora cu ONU şi alţi membri pentru a căuta o soluţie ordonată”, a declarat un purtător de cuvânt al Aviva, într-o declaraţie trimisă prin e-mail.
Purtătorul de cuvânt a spus că NZIA a jucat un rol important în dezvoltarea standardelor şi cadrelor pentru asigurătorii care încearcă să îndeplinească zero net.
AXA nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
GFANZ ar urma să vorbească cu membrii NZIA rămaşi în mod individual, iar o altă convorbire a membrilor este programată pentru săptămâna viitoare.
Unii politicieni republicani au organizat o campanie împotriva instituţiilor financiare care colaborează pentru a încerca să reducă emisiile de carbon, parte a unei respingeri mai ample împotriva întreprinderilor care folosesc factori de mediu, sociali şi legaţi de guvernanţă (ESG) în luarea deciziilor.
Vanguard, unul dintre cei mai mari manageri de active din lume, a lăsat în decembrie o altă alianţă pentru administratorii de fonduri, invocând nevoia de independenţă, deşi alte grupuri GFANZ au rezistat în mare măsură presiunii.
Exodul a lăsat NZIA cu 21 de membri, potrivit site-ului său web, mulţi dintre ei firme de asigurări mai mici.
Experţii juridici spun că ar fi dificil să se depună un proces legal împotriva asigurătorilor pentru încălcarea legilor antitrust, iar NZIA a luat sfaturi juridice atunci când stabileşte cerinţele pentru membrii săi.
Dar asigurătorii sunt îngrijoraţi de o confruntare cu republicanii din SUA.
Consumers’ Research, un grup de activişti din SUA care a fost extrem de critic faţă de politicile ESG, a declarat joi că va folosi un panou mobil în afara birourilor din SUA ale membrilor NZIA pentru a-i presa să renunţe.
Majoritatea celor care au părăsit NZIA au afaceri importante în SUA. Unii dintre aceşti asigurători rămân, de asemenea, membri ai unui alt grup GFANZ, Net-Zero Asset Owners Alliance.
Asigurătorii care pleacă, care în cea mai mare parte au refuzat să explice de ce pleacă, spun că rămân angajaţi să reducă emisiile din subscriere.
”În pofida acestor dificultăţi politice, vom continua să sprijinim eforturile asigurătorilor de a gestiona riscul climatic şi de a dezvolta planuri de tranziţie”, a spus purtătorul de cuvânt al GFANZ.
GFANZ, coprezidată de Carney, a fost lansată în 2021, înaintea summitului climatic al ONU, COP26, de la Glasgow.