Circulaţia rutieră pe Pasajul Olteniţa, obiectiv în lungime de 3,69 km, s-a deschis, sâmbătă, 27 mai, la ora 10.00. Momentul a fost transmis live, în direct, pe pagina sa de Facebook, de Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor.
„Circulaţia se deschide, astăzi, pe Pasajul Olteniţa începând cu ora 10.00! Legătura dintre Bucureşti şi Popeşti Leordeni nu va mai intersecta la nivel Centura Capitalei, iar traseul va fi astfel mai sigur şi mai confortabil pentru cei care tranzitează zona. Pasajul Olteniţa este cel mai mare din seria de trei pasaje construite de CNAIR în sudul Capitalei“, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), informează Agerpres.
Pasajul are „o formă ovoidală spre deosebire de pasajele giratorii de la Domneşti şi Berceni (care au formă rotundă). Cu o lungime de 3,69 km, acest pasaj, construit în zona localităţii Popeşti Leordeni, asigură de acum legături continue pe Centura de Sud a Capitalei (între A2 şi A1), dar şi între şoseaua Olteniţei (Bucureşti) şi DN4 (judeţul Ilfov)”, a explicat Pistol.
Potrivit oficialului CNAIR, pasajul Olteniţa este cel de-al treilea obiectiv deschis până în prezent, care traversează Centura Capitalei, după pasajul Mogoşoaia, inaugurat în septembrie 2021, şi pasajul Domneşti, dat în folosinţă în noiembrie 2022.
„În scurt timp urmează să fie deschis şi Pasajul Berceni, proiect care va îmbunătăţi şi mai mult siguranţa şi confortul circulaţiei rutiere din sudul Bucureştiului”, a precizat şeful CNAIR.
Momentul deschiderii pasajului a fost transmis, pe Facebook, de ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. Live-ul a durat 12 minute.
„Traficul din zona de sud a municipiului București și a județului Ilfov urmează să fie mult mai degajat, iar ambuteiajele de la traversarea la nivel a Centurii Capitalei (pe traseul Șoseaua Olteniței – localitatea Popești Leordeni) vor scădea”, a notat demnitarul.
Pasajul Olteniţei a fost ridicat de către constructorul italian Itinera SpA, care a semnat contractul în 2019 şi a avut la dispoziţie 169,5 milioane de lei, fără TVA, asigurate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).
Licitația a început în mai 2017, contractul cu constructorul italian a fost semnat în iulie 2019, iar lucrările au demarat în august 2020.