Jens Stoltenberg, secretarul general norvegian al NATO, va demisiona la sfârşitul lunii septembrie, după nouă ani în funcţie, iar cursa pentru următorul şef al alianţei militare transatlantice se încinge, deşi este o competiţie care se desfăşoară în mare parte în culise şi nu se arată vreun candidat net favorit, scrie Reuters într-o analiză publicată vineri.
Mulţi membri ai alianţei ar dori ca succesorul lui Stoltenberg să fie stabilit la summitul NATO de la Vilnius sau chiar înainte de reuniunea liderilor de la mijlocul lunii iulie din Lituania.
Cele 31 de state membre – de la Statele Unite la Finlanda, noul membru, şi până la Turcia – nu au prea mult timp la dispoziţie pentru a ajunge la consensul necesar pentru a alege un nou secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. În aceste condiţii, liderii i-ar putea cere lui Stoltenberg să-şi prelungească mandatul pentru a patra oară, scrie Reuters, citat de news.ro.
Indiferent cine va prelua frâiele NATO va face acest lucru într-un moment critic, confruntându-se cu dubla provocare de a menţine aliaţii uniţi în susţinerea Ucrainei şi, în acelaşi timp, de a proteja organizaţia împotriva oricărei escaladări ce ar atrage NATO într-un război direct cu Rusia.
Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat săptămâna trecută că i-ar plăcea această funcţie. Şi, în timp ce unele guverne fac presiuni pentru a avea o primă femeie secretar general al NATO, premierul danez, Mette Frederiksen, se profilează şi ea ca un candidat serios.
Deşi este o funcţie cu foarte mare expunere publică, procesul de selecţie este extrem de opac, desfăşurându-se în principal în cadrul unor consultări între lideri şi între diplomaţi. Aceste consultări continuă până când toţi membrii NATO se vor pune de acord şi ajung la un consens.
Încă un traficant de minore lăsat în libertate
Jamie Shea, fost înalt oficial NATO care a lucrat în cadrul alianţei timp de 38 de ani, a declarat că liderii vor căuta un politician, un bun comunicator şi un diplomat foarte priceput. „Să ţii familia unită, să îi ţii pe toţi la bord în mod constant, să fii în contact cu toţi aliaţii pentru a te asigura că le abordezi preocupările, este o parte importantă a postului”, a declarat Shea, care în prezent lucrează la think tank-ul Chatham House.