Iranul a testat cu succes o rachetă balistică tip Khorramshahr 4, cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri şi capabilă să transporte un focos de 1.500 de kilograme, a relatat joi media de stat, preluată de Reuters şi EFE.
Potrivit agenţiei de presă de stat IRNA, racheta este numită Khaibar, în referire la o cetate evreiască cucerită de luptători musulmani la începuturile islamului.
Racheta Khaibar, a patra generaţie a seriei Khorramshahr, are o lungime de 13 metri, este echipată cu motoare cu combustibil lichid şi este mai precisă decât versiunile anterioare, potrivit agenţiei Mehr.
Aprovizionat cu drone din Iran, Putin amenință Occidentul
Testul a avut loc la 41 de ani de la victoria de la Khorramshahr, oraş aflat la graniţa cu Irakul şi cucerit de acesta la începutul războiului iraniano-irakian dintre 1980 şi 1988, iar apoi recuperat de militarii iranieni în mai 1982.
Iranul, care are unul din cele mai ample programe de rachete din Orientul Mijlociu, afirmă că armele sale pot atinge Israelul şi bazele SUA din regiune, iar Teheranul a susţinut, în pofida opoziţiei SUA şi ţărilor europene, că va continua să-şi dezvolte acest program, care este unul „defensiv”.
„Mesajul nostru către inamicii Iranului este că ne vom apăra ţara şi realizările sale. Mesajul nostru către prietenii noştri este că vrem să contribuim la stabilitatea regională”, a declarat ministrul iranian al apărării, Mohammadreza Ashtiani.