Pe bancnota de 10 lei, pe lângă casa țărănească imprimată, mai apare și un chip de femeie de la țară, care l-a inspirat pe pictorul Nicolae Grigorescu. Cine este de fapt acea femeie?

Detaliul de pe bancnota de 10 lei. Cine este femeia care apare pe bani

Țărăncuța care apare pe bancnota de 10 lei și care l-a inspirat pe Nicolae Grigorescu se numea Rodica. Ea a fost cea care a servit drept model pentru trei dintre tablourile celebrului pictor român: ”Rodica”, ”Rodica la pârâu” și ”Primăvara”. Rodica este înfățișată de către Nicolae Grigorescu drept o femeie simplă, de la țară, în port popular și cu basma pe cap.

Cine decide ce personalități istorice apar pe bancnote

Instituția care stabilește ce personalități istorice ar trebui să fie imprimate pe bancnotele românilor este Banca Naţională a României, prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie.

„Pe bancnota de 10 lei cu Nicolae Grigorescu apare şi ‘Rodica’, un tablou care aparține Băncii Naționale şi se află în sala de consiliu. Aici, spre exemplu, putem fi acuzați de subiectivism, dar e ceva firesc. Nu poți să faci atlasul personalităților din România pe bancnote (…) Banca Naţională are şi menirea de a promova istoria, cultura şi civilizaţia României”, a spus Mugur Şteţ, fostul purtător de cuvânt al BNR pentru adevarul.ro.

Citește și: BNR va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei

Cum poți să recunoști bancnotele false

În anul 2022 nu mai puțin de 2.871 de bancnote false au fost expertizate de BNR. Numărul a fost însă în scădere față de 2020 cu aproape 27,5%, conform raportului BNR pentru anul 2021. Dintre acestea, cele mai mult bancnote false au intrat în circulație în luna august 2021, respectiv 685.

Cea mai des falsificată bancnotă este cea de 100 de lei. Pe locul al doilea este cea de 200 de lei, cu 143 de falsuri, iar pe locul trei este bancnota de 50 de lei cu 23 de falsuri.

Care sunt caracteristicile unei bancnote false:

  • este tipărită pe o hârtie industrială, iar fereastra transparentă este decupată manual, fiind imitată prin aplicarea de scoci sau plastic;
  • firul de siguranţă este imitat prin copiere directă. Cel mai des se scot la imprimantă, însă, calitatea e slabă.
  • bancnotele false sunt mai deschise la culoare şi pe măsură ce sunt manevrate crapă vopseaua de pe ele (nu rămân la fel de netede);
  • este o diferenţa şi la desenul din pătratul din partea stânga sus şi pe bancnotele adevărate trebuie să fie văzut numărul 10 (lei) de şapte ori;
  • spicele aurii sunt mult mai scurte pe decupeul transparent de pe bancnotele false;
  • bancnotele false sunt mai scurte cu 3 milimetri decât cele reale.

Sursa: ego.ro