Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a spus, miercuri, la evenimentul de deschidere a Salonului Internaţional de Carte Bookfest că va fi „un promotor al diversificării accesului la lectură pe toate căile posibile”.
Mesajul său a fost adresat şi celor implicaţi în educaţie şi în cultură pentru a găsi cele mai bune şi directe căi „pentru a duce lectura între pasiunile copiilor”. În numele Italiei, ţară invitată de onoare, ambasadorul Alfredo M. Durante Mangoni a vorbit despre legăturile strânse dintre România şi Italia şi despre „puternicul ataşament faţă de civilizaţia europeană aici, la graniţa Europei şi a NATO”.
„Aşa cum am spus şi anul trecut, mi-e drag să spun că este ‘un târg de corpuri de iluminat’, pentru că tot ce se expune este de fapt o cale spre lumină, pentru cei ce iau contact cu cărţile, iar cum spunea cineva mai pe limba celor tineri ‘cărţile te fac neprost’. Şi aş vrea să fac un apel către toţi cei implicaţi în educaţie şi în cultură să găsim calea cea mai bună şi cea mai directă pentru a duce lectura între pasiunile copiilor. Cine are copii adolescenţi sau mai mici, vedem că este din ce în ce mai puţin atractivă lectura pentru copii şi atunci va trebui să ne ducem către ei nu numai cu produse care să le nască interesul, dar şi pe platforme pe care ei sunt tot timpul prezenţi”, a afirmat ministrul Culturii.
„Voi fi un promotor al diversificării accesului la lectură pe toate căile posibile – sigur cartea tipărită rămâne principalul mijloc prin care intrăm cu imaginaţia noastră imaginaţia autorilor – dar sigur se pot face şi mult mai multe lucruri. Felicitări tuturor celor implicaţi, felicitări Italiei pentru un stand de excepţie şi vă urez tuturor zilei minunate în acest târg”, a mai spus Lucian Romaşcanu.
Din acest an, Bookfest este un eveniment strategic al Ministerului Culturii.
„Sunt onorat să pot să spun că Ministerul Culturii chiar şi-a luat în serios menirea, iar începând din acest an Bookfest este un eveniment strategic al Ministerului Culturii. Asta înseamnă că, indiferent cine vine, cine pleacă, întotdeauna Bookfest de acum încolo între proiectele care vor fi susţinute de Ministerul Culturii şi de Guvernul României”, a subliniat ministrul.
Un mesaj din partea Administraţiei Prezidenţiale a fost transmis de consilierul de stat Cătălina Galer. „Cărţile ne oferă şansa de a dobândi o înţelegere mai largă şi a altor culturi şi astfel devenim mai empatici, toleranţi. Importanţa incontestabilă a cititului este evidenţiată în ultima perioadă şi prin amploarea fenomenului dezinformării şi a ştirilor false. Avem nevoie de mecanisme cât mai eficiente de combatere a acestui fenomen. Prin lectură copiii tinerii şi chiar adulţii devin mai rezilienţi în faţa ştirilor false şi a propagandei, dezvoltându-şi gândirea critică”, a spus consilierul.
La ediţia Bookfest din acest an, Italia este ţară invitată de onoare.
Explozie uriașă în Dokețk: depozit de muniție al armatei lui Putin
„Este un privilegiu să vă pot vorbi în limba mea maternă, italiană. Am dat un titlu participării Italiei la acest târg, se numeşte „Spirit latin”. Chiar versurile imnurilor naţionale sunt o mărturie a legăturilor noastre istorice, lingvistice şi culturale. Literatura înseamnă relaţie, iar relaţiile dintre România şi Italia sunt foarte puternice şi îndelungate pe toate planurile, economice, culturale, politice şi aşa mai departe”, a spus ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo M. Durante Mangoni..
Diplomatul italian a spus că prin această participare la salonul de carte de la Bucureşti „subliniem puternicul ataşament faţă de civilizaţia europeană. Ne aflăm la graniţa Europei şi a NATO aici în România, şi acesta este răspunsul nostru ferm faţă de cei care neagă aceste valori ale noastre comune”, a încheiat Alfredo M. Durante Mangoni.
Pentru a marca deschiderea celei de-a XVI-a, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a intonat imnurile naţionale ale României şi Italiei.