Metrorex a anunțat vineri că programul de circulație a trenurilor de metrou, pe toate magistralele, va suferi modificări din cauza neasigurării numărului suficient de trenuri de către Alstom Transport S.A., societatea care asigură serviciile de mentenanță a trenurilor de metrou, potrivit unui comunicat de presă.
„În perioada următoare, intervalele de circulație ar putea ajunge până la 10 minute în orele cu vârf de trafic”, transmite Metrorex, fără a preciza data la care vor începe problemele în asigurarea numărului necesar de garnituri de metrou.
Metrorex mai anunță că „va aplica operatorului de servicii de mentenanță, Alstom Transport S.A., toate sancțiunile legale și contractuale pentru situația creată pentru neîndeplinirea obligațiilor asumate conform prevederilor contractuale.
„Înțelegând disconfortul creat călătorilor, personalul Metrorex care organizează și supraveghează circulația trenurilor de metrou va lua măsuri operative pentru asigurarea unor intervale de succedare a trenurilor cât mai apropiate de graficele normale de circulație, în scopul limitării efectelor survenite ca urmare a acestei situații neplăcute”, încheie operatorul.
Este al doilea an la rând în care călătorii sunt afectați de disputele dintre Metrorex și Alstom. Problemele au apărut la mijlocul lunii iulie 2022, când Metrorex a anunțat că unele garnituri au fost retrase din circulație. Pe 15 iulie, din 82 de trenuri au mai circulat doar 43, iar timpul de așteptare a crescut.
Anul trecut, întârzierea în asigurarea mentenanței a fost pusă pe seama datoriilor pe care Metrorex le are la Alstom. Vineri, reprezentanții Metrorex au transmis că sunt cu plățile la zi către Alstom.
Mentenanța trenurilor de metrou bucureștene este asigurată, din 2004, de compania franceză Alstom.
Într-un București cu aproape două milioane de mașini, aflat pe locul al șaselea în Europa din punctul de vedere al aglomerației rutiere, metroul vine ca o gură de aer pentru mobilitatea urbană. Potrivit statisticilor oficiale, în jur de 600.000 de oameni circulă zilnic cu metroul, cel puțin jumătate dintre ei pentru a merge și a se întoarce de la locul de muncă dimineața și după-amiaza, la orele de vârf: 7.30-10.00 și 16.30-19.00.