Şeful parcurilor Disney, Josh D’Amaro, a declarat că „schimbarea condiţiilor de afaceri” a determinat Disney să îşi reconsidere planul din 2021 de a muta angajaţii, inclusiv pe cei de la Imagineers, care proiectează atracţiile din parcurile de distracţii, într-un nou campus în Lake Nona.
Potrivit Orlando Sentinel, compania urma să cheltuiască până la 864 de milioane de dolari pentru acest proiect, într-un campus care ar fi servit drept bază pentru Walt Disney Imagineering şi pentru divizia Disney Parks, Experiences and Products.
Decizia Disney de a muta angajaţii Imagineering din California în cealaltă parte a ţării a atras plângeri din partea angajaţilor, mulţi dintre ei spunând că nu doresc să se mute în Florida.
„Având în vedere schimbările considerabile care au avut loc de la anunţarea acestui proiect, inclusiv noua conducere şi schimbarea condiţiilor de afaceri, am decis să nu mergem mai departe cu construcţia campusului”, a scris D’Amaro. „Nu a fost o decizie uşor de luat, dar cred că este cea corectă”.
În urmă cu o săptămână, directorul general al Disney, Bob Iger, a pus la îndoială în mod public interesul Floridei pentru continuarea investiţiilor companiei în acest stat. Într-o convorbire telefonică cu investitorii pentru a discuta rezultatele trimestriale, el a precizat că Disney a angajat peste 75.000 de persoane în Florida, atrage milioane de vizitatori în fiecare an la Walt Disney World şi are planuri de a investi 17 miliarde de dolari pentru a extinde staţiunea în următorul deceniu.
„Vrea statul să investim mai mult, să angajăm mai mulţi oameni şi să plătim mai multe taxe, sau nu?”, a întrebat Iger.
Secretarul de presă al lui DeSantis, Jeremy T. Redfern, a scris că, deşi Disney a anunţat posibilitatea unui campus la Lake Nona în urmă cu aproape doi ani, „nu s-a concretizat nimic din acest proiect, iar statul nu era sigur că se va realiza”.
Redfern a scris că, având în vedere poziţia financiară a companiei, „nu este surprinzător că îşi restructurează operaţiunile de afaceri şi anulează proiectele nereuşite”.
Disney şi DeSantis au fost prinşi într-o bătălie din ce în ce mai acerbă care a început în martie 2022, când directorul general de atunci al Disney, Bob Chapek, a criticat legislaţia din Florida care ar limita discuţiile despre identitatea de gen şi sexualitate în şcolile primare.
DeSantis, care se aşteaptă să anunţe în curând că va încerca să obţină în 2024 nominalizarea republicană pentru funcţia de preşedinte al SUA, a acţionat apoi pentru a priva Disney de puterea de autoguvernare pe care o are de mult timp asupra Walt Disney World din Orlando. Guvernatorul a argumentat că „Disney cel rănit” nu ar trebui să beneficieze de un tratament special în stat.
Disney a numit această mişcare represalii politice asupra a ceea ce ar trebui să fie libertatea de exprimare protejată şi a dat în judecată statul luna trecută pentru a obţine anularea acestor măsuri.
Fostul congresman Carlos Curbelo, un republican care a reprezentat Miami, a lăudat conducerea lui DeSantis în timpul pandemiei, dar a spus că guvernatorul îşi pătează propriul dosar şi descurajează companiile să vină în Florida sau să se extindă în stat.
„Aceasta este prima consecinţă negativă evidentă a unei abordări excesiv de agresive a guvernării şi a politicii”, a declarat Curbelo.