Potrivit unor surse, aproape 80% dintre cadrele didactice sunt de acord cu greva generală. Însă trebuie să se respecte toți pașii legali, astfel că vor intra mai întâi în grevă de avertisment şi, ulterior, în grevă generală.

Greva generală

Anunțul vine după protestul din data de 10 mai la care au participat 14.000 de oameni

“Angajații din educație intră în greva generală!” este titlul unui comunicat al celor trei mari sindicate din învățământ. Urmează să fie anunțate “rezultatele referendumului privind declanșarea grevei generale în învățământ, precum și implicațiile acesteia pentru procesul educațional”.

Conferința va avea loc marți, începând cu ora 11:00, iar invitația este transmisă de reprezentanții celor trei sindicate: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.

Profesorii și angajații în învățământ au primit, pe 18 aprilie 2023, de la sindicatele la care sunt afiliați, un document de centralizare a acordurilor pentru declanșarea grevei generale în data de 22 mai 2023.

Printre altele profesorii cer majorarea salariilor, acordarea salariului mediu brut pe economie pentru profesorii debutanți sau investiții în infrastructura de învățământ.

Potrivit legii, inițial trebuie organizată greva de avertisment în care profesorii intră la ore, dar ei decid dacă țin cursurile sau doar supraveghează elevii. Abia după 2 zile de la greva de avertisment, se poate organiza greva generală.