Șosea
Șosea
Drumurile electrificate permit încărcarea vehiculelor electrice mari în timpul conducerii. Prima autostradă de acest tip se construiește în Europa.

Uniunea Europeană a adoptat luna trecută o lege care prevede că toate mașinile noi care vor fi produse începând din 2035 vor trebui să aibă zero emisii de CO2, iar țările europene încep să-și pregătească infrastructura pentru acest tip de transport. Suedia va transforma o autostradă obișnuită într-una electrificată, prima de acest tip din lume, relatează Euronews.

Mașinile care circulă pe un drum electrificat, denumit Electric Road System (ERS), se pot reîncărca în timpul mersului. Încărcarea dinamică le va permite mașinilor electrice să parcurgă distanțe mai mari cu baterii mai mici și să evite opririle în stațiile de reîncărcare.

Jan Pettersson, director de dezvoltare strategică la Trafikverket, administrația suedeză a transporturilor, spune că trebuie adoptat un sistem de încărcare din mers pentru vehiculele grele. “Dacă vei avea doar soluția încărcării statice a vehiculelor grele, vei avea vehicule cu o cantitate imensă de baterii pe care trebuie să le care”, a explicat el.

Statul scandinav a făcut mai multe experimente în acest sector și a testat primul drum temporar electrificat din lume. Acum își propune să modifice autostrada E20, care leagă centrele logistice dintre Hallsberg și Örebro, situate între trei orașe mari – Stockholm, Goteborg și Malmö. Proiectul se află în faza ofertelor de achiziție, iar lucrările vor începe în 2025.

Metoda de încărcare aleasă pentru E20 nu a fost încă decisă. Există trei tipuri, iar specialiștii trebuie să-l aleagă pe cel mai adecvat:

Sistemul catenar. Poate fi folosit doar pentru vehiculele grele, întrucât folosește cabluri electrice aeriene, precum cele folosite de troleibuze și tramvaie. În 2018 a fost testat un sistem modificat – prima linie pentru vehicule electrice de pe drumurile publice, între aeroportul Arlanda din Stockholm și o zonă de depozite din Rosersberg. Pe o distanță de doi kilometri a fost introdusă în asfalt o șină electrică pe care camioanele electrice o agățau cu un braț metalic pentru a primi energie.

  • Încărcarea conductivă. Funcționează ca un încărcător wireless pentru telefoane: în loc să conecteze la un încărcător, aceste vehicule electrice speciale trec pe deasupra unei plăcuțe din asfalt și primește energie wireless.
  • Încărcarea inductivă. Folosește un echipament special amplasat sub asfalt care trimite electricitatea către o bobină din vehiculul electric. Bobina preia curentul și alimentează bateria. În 2020, Suedia a construit o șosea cu încărcare wireless pentru camioane și autobuze în orașul insular Visby.

Deși șoselele electrificate se concentrează pe camioane, un studiu recent a arătat că și mașinile private ar putea beneficia de pe urma sistemului ERS. În plus, cercetătorii au ajuns la concluzia că nu toate șoselele din Suedia ar trebui modificate – ar fi de ajuns ca doar 25% să fie electrificate pentru ca sistemul să devină eficient, privind spotmedia.ro

Suedia își propune ca până în 2045 să aibă 3.000 de kilometri de drumuri electrificate și cooperează cu Germania și Franța pe plan administrativ și în cercetare pentru a face schimb de experiență în acest domeniu.

Și alte țări, precum Italia, Marea Britanie, Statele Unite și India lucrează la dezvoltarea unor sisteme ERS.

Citește și: Retroparada Primăverii 2023: Peste 200 de autovehicule istorice, sâmbătă, în Parcul Lumea Copiilor din București

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.