ForțeNavale
ForțeNavale

Marinele suedeze și finlandeze sunt în alertă maximă pentru a preveni atacurile rusești asupra rețelelor electrice din aceste țări, relatează presa finlandeză.

Nave de suprafață rusești au fost observate în apropierea parcurilor eoliene și a cablurilor electrice submarine.

„Suntem convinși că Rusia a făcut acest lucru, a cartografiat țintele într-un fel sau altul”, a declarat comandantul marinei suedeze, Ewa Skoog Haslum, pentru Iltalehte.

Există riscul ca rușii să saboteze și să distrugă, de exemplu, cablurile electrice subacvatice?

„Absolut. Acestea reprezintă o modalitate de a desfășura o operațiune împotriva noastră”, avertizează amiralul Skoog Haslum cu privire la posibilitatea sabotajului.

Deoarece un atac rusesc asupra rețelelor energetice este posibil, marina suedeză este în alertă pentru a preveni sabotajele.

„De aceea, ne străduim în mod constant atât să respingem intențiile prin faptul că ne aflăm în apropierea țintelor, cât și să ne arătăm voința de a ne apăra”, subliniază Skoog Haslum.

Comandantul condamnă cu fermitate activitățile de cartografiere desfășurate de ruși.

„Informația deschisă poate fi cartografiată, dar atunci când intri în apele unei alte țări și faci acest lucru, este interzis. Trebuie să avem control asupra tuturor chestiunilor subacvatice”, subliniază comandantul naval.

Pregătirea de reacție imediată

Observațiile submarinelor de suprafață sunt confirmate de Skoog Haslum. El nu poate comenta dacă submarinele rusești au încălcat apele teritoriale suedeze de când Rusia a început războiul de distrugere în Ucraina.

„Îmi pare rău. Nu pot să intru în aceste lucruri.” Comandantul marinei nu vrea să le dezvăluie rușilor că marina deține informații. Ar periclita succesul contramăsurilor.

Devine clar că pregătirea sporită se aplică diferitelor departamente de corpuri de armată ale marinei.

„Marina noastră este foarte activă în multe feluri. Suntem acolo 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână”, spune amiralul Skoog Haslum.

După care subliniază încă o dată că suedezii sunt pregătiți să respingă atacurile împotriva rețelelor energetice și a societății în ansamblu.

„Nu este nevoie să ne mobilizăm forțele în mod deosebit, dar suntem pregătiți pentru operațiuni din ziua zero. Suntem tot timpul pe mare. Toate unitățile noastre sunt pregătite: atât forțele noastre de debarcare, cât și navele de dragare a minelor și submarinele noastre”, spune Skoog Haslum.

Surse din domeniul politicii externe și de securitate confirmă pentru Iltalehti că gradul sporit de pregătire se aplică în egală măsură și marinei finlandeze.

O călătorie rapidă pe mare

La sud de Stockholm, 200 de soldați ai marinei finlandeze se antrenează la Berga pentru începutul acestei săptămâni. Ei au traversat Marea Baltică în treisprezece nave din clasele Jurmo și Jehu.

Călătoria a început de la brigada Uusimaa din Tammisaari.

„Fără pauze, am fi ajuns aici în șapte ore. La înălțimea lui Utö, am făcut o scurtă pauză”, spune Atte Löytönen, comandantul Batalionului de coastă Vaasa .

Finlanda și Suedia au pregătire de luptă comună pe mare în câteva ore.

„Suntem capabili să ne antrenăm și să facem lucrurile atât de repede. Acest lucru este reciproc. Suedezii ajung în Finlanda la fel de repede cum noi ajungem în Suedia”, laudă Löytönen.

Suedia ar apăra Åland

Skoog Haslum spune că trupele suedeze aflate sub comanda sa vor apăra Åland dacă Rusia va ataca.

„Dacă Finlanda dorește ajutorul nostru, vom ajuta cu siguranță Finlanda în apărarea Åland-ului, bineînțeles. Nu este vorba despre locul în care ne aflăm acum. Noi operăm acolo unde ni se ordonă”, a declarat Skoog Haslum pentru IL.

Informația este istorică.

Înainte de aceasta, Finlanda și Suedia nu au confirmat în mod oficial că marinele țărilor au o pregătire operațională comună pentru apărarea insulei Åland.

În mod similar, trupele finlandeze ar urma să apere Gotland. Dacă Rusia ar ataca Gotlanda, Skoog Haslum ar avea sub comanda sa soldați finlandezi.

Comandantul batalionului Löytönen subliniază disponibilitatea soldaților săi de a respinge un atac asupra Ålandului.

„Am fost în Åland de mai multe ori pentru lucrări civile. Saari este frumos și chiar merită apărat”, rezumă Löytönen.

Rușii sunt o priveliște familiară

În fiecare an, mai mulți locuitori din Åland vin la brigada suedeză Uusimaa pentru a efectua serviciul militar voluntar.

„Bereta verde a paznicilor de coastă din brigadă este o priveliște obișnuită în Åland”, zâmbește Löytönen.

Potrivit lui Löytönen, cooperarea operațională practicată în arhipelagul Stockholm este aplicabilă atât pentru apărarea Ålandului, cât și a Gotlandei.

„Această acțiune poate fi aplicată în orice situație pe care o putem întâlni. La nivel tactic și la nivel de batalion, suntem întotdeauna pregătiți să ne îndeplinim sarcinile. Da, suntem obișnuiți să operăm și cu rușii în Marea Baltică. Nava rusă este o priveliște familiară pentru noi”, spune Löytönen.

Rachete și mortiere

Jaegrele de coastă transportă mortiere Tampella, armele de sprijin de foc ale batalionului. Aruncătoarele sunt folosite pentru a trage asupra țintelor situate între 200 de metri și 5 kilometri.

Unitatea de luptă comună SFATU (Swedish Finnish Amphibious Task Unit) a brigăzilor Berga și Uusimaa este capabilă să distrugă atât nave de suprafață, cât și nave subacvatice.

Armele sale principale în misiunile cu lovituri grele sunt racheta suedeză Sjömålsrobot 17 și racheta finlandeză RO 2006 Eurospike.

„Atât Finlanda, cât și Suedia au rachete de apărare de coastă implicate în acest exercițiu”, adaugă Löytönen.

Într-o bătălie rapidă și mobilă pe arhipelag, este important să lovești și atacatorul care a debarcat. Acesta este motivul pentru care jaegerii de coastă se antrenează cu mortiere.

„Noi ne apărăm practic și prin atac. Folosim toate artele marțiale”, subliniază Löytönen.

Secretul de sub suprafață

Suedia are ceva ce marina finlandeză nu are, cel puțin nu încă: o flotă de submarine.

Saab produce în prezent două submarine din clasa A26, Skåne și Blekinge. Marina suedeză a comandat noile submarine în 2007, iar acestea vor intra în serviciu în a doua jumătate a anilor 2020.

Două dintre actualele submarine din clasa Gotland au fost modernizate pentru a îndeplini cerințele de război electronic, iar al treilea este în curs de modernizare la Karlskrona, la șantierul naval Kockums.

„Submarinele sunt un instrument fantastic. Atunci când adversarul știe că avem submarine, acesta este un punct forte în toate operațiunile noastre. Avantajul poate fi obținut atât cu nave subacvatice cu echipaj uman, cât și fără echipaj uman. Conștientizarea existenței submarinelor îngreunează acțiunea adversarului”, spune amiralul Skoog Haslum.

Când submarinele suedeze au fost duse la șantierul naval pentru a fi modernizate, elicele lor au fost acoperite cu o capotă deja sub apă, înainte de a fi ridicate, scrie stiripesurse.ro

Forma elicei este unul dintre cele mai mari secrete militare din Marea Baltică.

Pentru că, dacă cealaltă parte se pricepe la acustică și hidrodinamică, poate judeca cum sună elicea pe baza formei acesteia – și poate urmări submarinul.

Navele subacvatice prezintă un mare beneficiu operațional pentru marina suedeză.

„Colectarea de informații sub valuri este automat mai ușoară: monitorizarea navelor și urmărirea altor submarine”, subliniază Skoog Haslum.

Comandantul batalionului, Löytönen, spune că diferitele capacități de performanță fac ca forțele finlandezo-suedeze să fie puternice în Marea Baltică.

-„Ambele țări au armamente ușor diferite, dar când le pui laolaltă, obții un întreg foarte bun. Împreună suntem mai mult decât suma părților noastre.”

Citește și: Zelenski a sugerat pentru prima dată că forțele ucrainene s-ar putea retrage din Bahmut

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.