Primăria Municipiului București a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că clădirea de pe Bulevardul Dacia din Sectorul 1 va fi consolidată și restaurată cu ajutorul fondurilor alocate de PNRR. Clădirea a fost construită între anii 1936-1938 și se află în clasa de risc seismic RSI.

Consolidarea va fi realizată în cadrul Componentei 5 – Valul Renovării și va fi finanțată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Proiectul a fost depus de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și vizează consolidarea seismică și renovarea energetică moderată a construcției rezidențiale multifamiliale de pe B-dul Dacia, nr. 53, Sector 1, București. Valoarea finanțării aprobate ajunge la suma de 8.914.724,18 lei cu TVA, iar implementarea proiectului va dura până în februarie 2026. Clădirea se află în zona protejată nr. 13 Dacia și are o suprafață construită desfășurată pe 2.174 metri pătrați.

Conform Antena3.ro, în București există peste 300 de clădiri cu grad de risc seismic 1 și peste 700 de imobile cu grad de risc seismic 1 și 2. Fostul arhitect șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, a adus la cunoștință situația gravă a clădirilor din București, afirmând că lucrările de consolidare în funcție de gradul de risc seismic și de gradul de afectare a imobilelor pot ajunge până la 100% din valoarea unei construcții noi.

Este echitabil, din punct de vedere al unor proprietari care ar fi subvenționați și alții nu ar fi. Aici trebuie intervenit și din partea unei parteneriat public privat.

Conform declarațiilor fostului arhitect șef al Capitalei, Guvernul ar trebui să acționeze mai ferm și cu mai puțină delicatețe în această situație care pune în pericol viețile locuitorilor din București:

Există și alte soluții, dar e nevoie de curaj și voință politică.

Potrivit lui Gheorghe Pătrașcu, fostul arhitect șef al Capitalei, multe clădiri considerate monumente istorice și situate în zone protejate sunt încadrate în diferite grade de risc seismic. El afirmă că legislația actuală este insuficientă în acest sens, dar consideră că există soluții pentru reconstrucția acestor clădiri:

Adică dacă reconstruiești o imagine, fațada unei clădiri, atunci interioarele de multe ori nu mai corespund din punct de vedere al protecției la incendii sau sanitare.

Gheorghe Pătrașcu a subliniat că există costuri foarte mari pentru a asigura clădirile în caz de cutremur, iar acestea trebuie suportate atât de către stat, cât și de către sectorul privat.