CerealeUcraina
CerealeUcraina

România va sigila și monitoriza vehiculele care transportă cereale din Ucraina care tranzitează România și va implementa controale vamale pentru toate produsele agricole din țările vecine. Aceste măsuri au fost comunicate de ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrului ucrainean Mykola Solsky.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Daea a transmis, de asemenea, părții ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România. Cei doi miniștri se vor întâlni vineri la București.

România nu interzice astfel nici importurile, nici tranzitul.

Discuțiile celor doi miniștri vin în contextul în care Uniunea Europeană se pregătește să impună la nivelul UE restricții privind importul de cereale din Ucraina, ca urmare a deciziilor de interzicere a importurilor de către state europene precum Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.

Anunțul Ministerului Agriculturii:

  • În cadrul convorbirii, ministrul Petre Daea i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare și monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terțe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăți din cauza fluxului de cereale ucrainene. Ministrul Daea a reiterat că România, ca Stat Membru, susține demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în fața agresiunii ruse și va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această țară către state terțe și rutele comerciale tradiționale.
  • Totodată, ministrul Daea a transmis părții ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România, având în vedere dificultățile întâmpinate de fermierii români. De asemenea, ministrul ucrainean a fost înștiințat că de astăzi România instituie controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, si nu la destinație cum se întâmpla până acum. Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă țară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE.
    După ce mai multe țări din Europa de Est au început să suspende unilateral importul de cereale ucrainene, punând presiune pe Bruxelles, Uniunea Europeană se pregătește să impună la nivelul UE restricții privind importul de cereale din Ucraina.

Uniunea Europeană pregătește compensații de 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările care se învecinează cu Ucraina și intenționează să introducă restricții la importurile de cereale ucrainene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform Reuters.

Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială a celor 27 de state membre UE, va lua ceea ce a descris drept „măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale și semințe oleaginoase – în special grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și semințe de rapiță.

Conform regulamentului UE, Uniunea Europeană poate limita importul de produse în întreg blocul comunitar sau într-o parte a blocului, permițând în același timp tranzitul.

Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina şi se organizase pentru a-i permite acesteia să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime prin Marea Neagră, provocată de invazia rusă. În locul unui simplu tranzit însă, statele europene vecine au constatat că pe teritoriul lor se acumulează porumb, grâu şi floarea soarelui din Ucraina din cauza unor probleme logistice, ceea ce a făcut să scadă preţurile la produsele locale, spune hotnews.ro

Citește și: Reuters: Ucraina a ajuns la o înţelegere cu Polonia pentru tranzitul de cereale, dar acordul pentru transportul pe Marea Neagră este sub semnul întrebării

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.