Imensa insulă plutitoare, care are de peste 6 ori suprafața României, a ajuns atât de mare încât un ecosistem de coastă prosperă pe suprafața ei formată din gunoaie.

 

Cercetătorii au descoperit comunități înfloritoare de viețuitoare, cum ar fi crabi și anemone, care trăiesc la mii de kilometri distanță de locul lor de origine, pe resturile de plastic din Marea Insulă de Gunoi, care plutește în ocean, între Hawaii și California.

O echipă de oameni de știință a dezvăluit într-un nou studiu publicat în revista Nature Ecology & Evolution, că zeci de specii de organisme nevertebrate de coastă au reușit să supraviețuiască și să se reproducă pe gunoaiele de plastic ce plutesc de ani întregi.

Aceștia au declarat că descoperirile sugerează că poluarea cu plastic din ocean ar putea permite crearea de noi ecosisteme plutitoare ale unor specii care, în mod normal, nu sunt capabile să supraviețuiască în largul oceanelor planetare.

Față de materialele organice, care se descompun și se scufundă în câteva luni sau, cel mult, în câțiva ani, deșeurile de plastic pot pluti în oceane pentru o perioadă mult mai lungă de timp, oferind creaturilor posibilitatea de a supraviețui și de a se reproduce în largul oceanului timp de chiar sute de ani.

S-au descoperit viețuitoare din aproape 50 de specii diferite

A fost surprinzător să vedem cât de multe erau speciile de coastă. Acestea se aflau pe 70% din resturile pe care le-am găsit„, a declarat pentru CNN, Linsey Haram, autorul principal al studiului și cercetător științific la Institutul Național pentru Alimentație și Agricultură.

Aceasta și colegii ei au examinat 105 obiecte de plastic pescuite între noiembrie 2018 și ianuarie 2019, identificând 484 de organisme nevertebrate marine pe resturi, reprezentând 46 de specii diferite, dintre care 80% se găsesc în mod normal în habitatele de coastă. Linsey Haram a mai spus că nu se știe care vor fi consecințele introducerii de noi specii în oceane, în zonele îndepărtate de țărm.

Citiți și: Și urșii polari au devenit „gunoieri” din cauza schimbărilor climatice

Amintim, Marea insulă de gunoaie din Pacific – Great Pacific Garbage Patch, este o zonă de acumulare a deșeurilor de plastic și de alte materiale, descoperită în anul 1997 și care are de circa șase ori suprafața României, aducă aproape 1.400.000 km².