Rusia
Rusia
Președintele rus Vladimir Putin a discutat cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, posibilitatea desfășurării marinei ruse în diferite direcții din cauza situației cu „încercuirea turbulentă” a țării în multe zone.

„Mediul nostru este foarte turbulent în multe zone, este plin de situații de conflict, conflicte regionale. Cu toții cunoaștem bine geografia acestor conflicte regionale. Exact despre asta s-a discutat”, a explicat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spusele lui Putin.

El a precizat că președintele rus s-a întâlnit cu Serghei Șoigu în cursul zilelor de duminică şi luni.

„De fapt Putin s-a întâlnit şi cu Şoigu ieri, iar astăzi [ministrul Apărării] a fost la raport”, a explicat Dmitri Peskov.

Comentariile sale vin după ce presa de stat rusă a relatat că la o întâlnire dintre Putin și șeful forțelor armate ruse, președintele rus a remarcat că, printre altele, forţele navale ale țării, „pot fi folosite desigur în conflicte, în orice direcţie”.

Putin i-a mai cerut lui Șoigu să aibă în vedere acest lucru.

Rusia și-a pus în alertă flota de la Pacific

Comentariile lui Vladimir Putin au venit după ce vinerea trecută flota rusă din Pacific a fost pusă în alertă ridicată pentru o inspecție-fulger neanunțată în prealabil.

„Obiectivul principal al acestei inspecții este de a crește abilitatea Forțelor Armate de a respinge agresiunea unui inamic probabil din direcția oceanului și a mării”, a afirmat Șoigu într-o intervenție la televiziunea de stat.

El a precizat că în timpul inspecției va fi simulat un desant inamic pe Insula Sahalin a Rusiei și pe Insulele Kurile aflate mai la sud de aceasta, o parte a arhipelagului fiind revendicat de Japonia într-o dispută care datează de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Aceste manevre militare au avut loc după ce pe 21 martie, înaintea unei vizite oficiale efectuate de premierul japonez Fumio Kishida la Kiev, ministerul rus al Apărării a anunțat că a trimis două bombardiere strategice să survoleze deasupra Mării Japoniei timp de 7 ore.

Rusia a declarat că că aeronavele militare Tu-95MS au efectuat un „zbor planificat”, fiind însoțite de avioane de vânătoare, și că zborul a fost efectuat în conformitate strictă cu legea internațională, având loc deasupra unor ape neutre.

Tensiuni tot mai mari între Rusia și Japonia

Deși disputa teritorială asupra Insulelor Kurile datează de aproape 7 decenii, tensiunile dintre cele două țări a cunoscut o nouă escaladare dramatică după ce Japonia s-a aliniat sancțiunilor decise de Occident împotriva Moscovei ca urmare a declanșării războiului împotriva Ucrainei.

Uniunea Sovietică a ocupat aceste insule în ultimele zile ale conflictului, după ce a lansat o ofensivă militară uriașă împotriva Japoniei, unii istorici considerând că aceasta a avut o contribuție cel puțin la fel de mare în decizia împăratului Hirohito de a ordona capitularea precum cea a lansării bombelor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki de către Statele Unite.

Moscova și Tokyo nu au semnat niciodată un tratat de pace după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ci doar un armistițiu, în condițiile în care invazia rusească a venit în pofida unui acord de neagresiune militară semnat între cele două părți în 1941.

În 1951 Japonia a renunțat la suveranitatea asupra unora dintre insule ca parte a Tratatului de la San Francisco însă afirmă că acesta nu a vizat niciodată insulele Etorofu, Kunashiri, Shikotan și Habomai ce fac parte din arhipelag, privind  hotnews.ro

Rusia a oprit negocierile privind un tratat de pace formal cu Japonia în data de 21 martie a anului trecut, după ce Tokyo a impus ample sancțiuni împotriva sa, inclusiv în ceea ce privește exporturile de semiconductori, componente vitale pentru industria rusă de apărare.

O lună mai târziu, Ministerul de Externe de la Tokyo a calificat cele patru mici insule din nordul arhipelagului Insulelor Kurile ca fiind „ocupate ilegal” de Rusia, după ce cu două zile înainte Japonia revocase clauza națiunii celei mai favorizate acordate Rusiei.

Citește și: Război în Ucraina: De ce se luptă rușii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.