Rezultatele unei investigații realizate de Microsoft și Citizen Lab a scos la iveală că aplicația de hacking QuaDream a fost utilizată pentru supravegherea jurnaliștilor, politicienilor și activiștilor, din cel puțin patru țări europene.

Informațiile dezvăluite ridică serioase probleme cu privire la securitatea și confidențialitatea datelor personale și profesionale. Cel puțin zece țări din întreaga lume ar fi folosit aplicația de hacking pentru a spiona diverse persoane.

Potrivit anchetei, compania de mercenari cibernetici QuaDream vinde platforma sa de spionaj, cunoscută sub numele de REIGN, guvernelor, pentru a fi folosită în scopuri de aplicare a legii. Cu toate acestea, un alt studiu realizat de Centrul de Cercetare al Universității din Toronto a identificat cel puțin cinci victime din societatea civilă.

România, printre țările care și-a spionat jurnaliștii și politicienii

Serverele care operează în Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Ghana, Ungaria, Israel, Mexic, Cehia, România, Singapore și Uzbekistan au fost, de asemenea, localizate. Informațiile jurnalistice indică faptul că QuaDream a oferit, de asemenea, serviciile sale autorităților din Maroc și Indonezia.

Țările care au folosit aplicația de hacking sunt și cele care au folosit anterior instrumente de spionaj pentru a încălca drepturile omului. Mexic, Emiratele Arabe Unite și Ungaria sunt implicate în persecuția jurnaliștilor critici, politicienilor opozanți și activiștilor. Deși nu se știe dacă guvernul israelian utilizează această aplicație, se știe că au folosit alte instrumente de spionaj împotriva palestinienilor.

Cum au fost furate datele personale prin programul de spionaj QuaDream

Programul de spionaj QuaDream a fost folosit pentru a trimite diverși viruși pe telefoanele persoanelor vizate, care erau ulterior sparte.

Această metodă de hacking permite atacatorilor să fure date, să intercepteze apeluri și să acceseze camera și microfonul dispozitivelor. Cu toate acestea, se crede că această tehnică poate fi eliminată prin noile actualizări de sistem. Aceeași tehnică a fost folosită și de programul de spionaj Pegasus, care a fost construit în Israel și a fost utilizat împotriva a cel puțin 65 de persoane din sfera independentă din Catalonia, precum și împotriva premierului spaniol Pedro Sánchez.

Se știu foarte puține despre QuaDream, care funcționează opac și nu are site web. Firma a fost fondată în 2016 de Ilan Dabelstein, Guy Geva și Nimrod Rinsky. Dabelstein, un fost soldat israelian, este directorul executiv și cel mai mare acționar al companiei. Geva și Rinsky ar fi lucrat anterior pentru NSO Group, compania din spatele Pegasus, dar nu se știe dacă mai fac parte din proiect. Ultimul CEO ar fi Avi Rabinowitz, potrivit El Periodico.