Rubla, moneda naţională a Rusiei, a atins vineri cea mai scăzută valoare din ultimul an, prăbuşindu-se la finalul şedinţei de tranzacţionare la 81 de ruble pentru un dolar şi la 88,9 pentru un euro, în parte din cauza scăderii veniturilor valutare ale Moscovei pe fondul sancţiunilor.

 

 

Rusia insistă de un an de zile că a rezistat măsurilor punitive adoptate de Occident în reacţie la invazia sa din Ucraina, citând ca dovadă rezistenţa rublei, care, după ce s-a prăbuşit în urma ofensivei, s-a apreciat considerabil în timpul verii şi toamnei, întărită în special de creşterea preţurilor petrolului.

Dar, după un an de sancţiuni şi în condiţiile în care Europa a renunţat în mare parte la gazul rusesc şi a impus un plafon preţului de achiziţionare a petrolului rusesc, perspectivele economiei ruseşti sunt mai sumbre, Vladimir Putin însuşi declarând săptămâna trecută că se aşteaptă la consecinţe „negative”.

Putin a înființat un fond pentru militarii activi

Ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, a încercat să-i asigure pe ruşi că rubla evoluează în concordanţă cu piaţa şi că se aşteaptă ca aceasta să se întărească odată cu creşterea preţurilor petrolului rusesc. „Acesta este un semnal că în ţară vor intra mai multe valute. Prin urmare, acest lucru va duce la o tendinţă de întărire a rublei”, a explicat el săptămâna aceasta.