Armata din Republica Moldova a anunțat o mobilizare generală pentru data de 3 aprilie. Rezerviștii au fost chemați în timp ce Maia Sandu a plecat în Ucraina, pentru a se vedea cu Volodimir Zelenski în timpul summitului de la Bucha.

Mobilizarea generală este programată pentru ziua de 3 aprilie. Potrivit informațiilor transmise de armata Republicii Moldova, s-a decis doar efectuarea de exerciții și pregătire militară, notează La Reppublica.

Cei care nu se prezintă la chemarea armatei vor fi sancționați

Potrivit sursei menționate, bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și peste 50 de ani care nu se prezintă pe 3 aprilie la cazarma armatei vor fi sancționați cu până la 150 de ore de muncă forţată în folosul societăţii, sau cu o amendă de peste 32.000 de lei moldovenești, respectiv 1.500 de euro.

Trebuie menționat că este vorba despre o cifră enormă în contextul în care salariile medii din Republica Moldova sunt de 4.000 de lei pe lună, mai puţin de 200 de euro.

Zeci de state și organizații au semnat declarația de la Bucha

Amintim că aproximativ 50 de state și organizații internaționale au semnat declarația de la Bucha privind responsabilitatea Rusiei pentru crimele comise în Ucraina, conform ukrinform.net

Documentul a fost semnat în urma summitului de la Bucha și publicat pe site-ul președintelui ucrainean.

Participanții la summit au condamnat în termenii cei mai fermi posibile crimele grave, în conformitate cu dreptul internațional, care au fost comise pe teritoriul Ucrainei, inclusiv masacrul de la Bucha, care a devenit un simbol al ororilor agresiunii rusești.

Aceștia și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru eforturile procurorului Curții Penale Internaționale și și-au exprimat profunda apreciere pentru activitățile unice și esențiale ale Curții Penale Internaționale în vederea asigurării urmăririi penale a autorilor celor mai grave crime de drept internațional și a prevenirii impunității acestora.

Declarația sprijină și eforturile statelor, inclusiv ale Ucrainei, de a investiga și de a urmări penal crimele din jurisdicțiile lor respective, comise pe teritoriul Ucrainei sau împotriva Ucrainei, în conformitate cu legislația lor națională și cu dreptul internațional.

Participanții la summit au recunoscut necesitatea instituirii unui mecanism internațional de reparare a daunelor, a pierderilor sau a prejudiciilor și care rezultă din actele ilicite la nivel internațional ale Federației Ruse în sau împotriva Ucrainei și sprijină instituirea unui registru internațional de daune care să servească drept evidență, sub formă de documente, a dovezilor și a informațiilor privind daunele, pierderile sau prejudiciile pentru toate persoanele fizice și juridice implicate, precum și pentru statul ucrainean.