O nouă directivă adoptată de Parlamentul European prevede că angajatorii nu mai au voie să țină secretul salariilor. La fel, nu mai există o diferență mai mare de 5% între femei și bărbați, pentru aceeași muncă prestată.
Directiva adoptată de Parlamentul European prevede că salariații și reprezentanții acestora vor avea dreptul de a solicita și primi din partea angajatorilor informații clare și complete despre nivelurile de salarizare individuale și medii, defalcate în funcție de gen.
Oficialii de la Bruxelles au decis să interzică secretul salarial, respectiv să elimine clauzele contractuale care nu permit angajaților să își divulge salariul sau să solicite angajatorilor informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a salariaților, conform comunicatului Parlamentului European.
Impactul asupra pieței muncii
„Această măsură are un impact extrem de pozitiv asupra pieței de capital uman. Desecretizarea salariilor ne ajută încă din faza de recrutare. Nu mai stăm într-un proces de recrutare – nici compania, nici candidatul două luni de zile, pentru ca, la final, să refuze oferta de recrutare. Pentru că va ști de la început care este salariul“, a explicat Leonard Rizoiu, specialist în recrutare, manager partner Leo HR, informează Adevărul.
În al doilea rând, adaugă expertul, vorbim despre diferența dintre femei și bărbați: „De fapt și de drept, această măsură așa a venit, pe diversitate și inlcuziune pe piața muncii a femeilor. De ce? Pentru că s-a demonstrat, s-au făcut studii, femeile sunt plătite cu 11%-13% mai puțin decât bărbații, pe același job și aceleași atribuții“.
Impactul asupra salariilor
„Se va trece la partea salarială fixă și partea variabilă, în funcție de rezultate și de performanță. Veniturile vor fi diferite, dar pentru asta trebuie stabiliți foarte bine indicatorii de performanță. Noi avem în lege de ceva vreme, în fișa postului, ca anexă la contractul de muncă în sectorul privat, acești indicatori de performanță. Dar toată lumea i-a pus ca să fie acolo generic, și nu ca să ne ajute la salarizare. Ei bine, legiuitorul a făcut un pas – pentru că se știa tendința de la nivelul UE de a avea parte fixă și parte variabilă –, acum vom folosi acest cadru legislativ, vom defini foarte bine indicatorii de performanță, vom avea strategii de salarizare, de compensații și de beneficii extrem de transparente. Generației care vine – cea digitală – îi plac lucrurile clare și transparente, pe de o parte. Pe de alta, cumva, capra vecinului, frustrările care s-au creat în companie încet-încet vor fi stinse datorită faptului că toți vom fi angajați cu un anumit salariu – vorbesc de același job – și, în funcție de realizările noastre, vom avea venituri diferite. Asta va crea competitivitate în piața muncii. Va crește productivitatea în absolut toate domeniile pentru a câștiga mai mult. Este demonstrat – în alte părți în care s-a introdus această măsură așa s-a întâmplat“, a conchis Leonard Rizoiu după stiripesurse.ro
Vezi și: Ce fel de pensie primesc romanii in functie de salariul său
vezi și: Kelemen Hunor: Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul, este inacceptabil
[…] Citește despre: Angajatorii nu vor mai avea voie să păstreze salariile secrete […]