SomaliaSecetă
SomaliaSecetă

O secetă record în Cornul Africii a provocat moartea a 135 de persoane pe zi în Somalia între ianuarie și iunie, potrivit unui studiu publicat luni de Ministerul Sănătății din Somalia, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF.

OMS a avertizat anterior că aproape 100.000 de persoane din Somalia se confruntă cu niveluri catastrofale de foamete din cauza celei mai grave secete care a lovit regiunea în ultimii 40 de ani.

Potrivit studiului publicat luni, între 18.100 şi 34.200 de persoane ar putea muri din cauza consecinţelor secetei în Somalia în primele şase luni ale acestui an.

Condiţiile meteorologice extreme ar fi putut provoca anul trecut 43.000 de “decese suplimentare” faţă de seceta din 2017, adaugă studiul care precizează că jumătate dintre victime ar fi copii sub cinci ani.

Acest document a fost comandat de UNICEF şi OMS şi realizat de London School of Hygiene and Tropical Medicine şi Imperial College London.

“Suntem într-o cursă contra cronometru pentru a preveni decesele şi a salva vieţi”, a declarat Mamunur Rahman Malik, reprezentantul OMS în Somalia. “Costul lipsei noastre de acţiune ar fi moartea copiilor, a femeilor şi a altor persoane vulnerabile”, a subliniat el.

Cinci sezoane ploioase consecutive, marcate de lipsuri severe de apă în anumite părţi din Kenya, Etiopia şi Somalia, au ucis milioane de animale, au distrus recoltele şi au forţat peste un milion de oameni să-şi părăsească locuinţele în căutare de hrană şi apă dupa agerpres.ro

Meteorologii se aşteaptă ca un al şaselea sezon ploios să fie la fel de lipsit de apă, sporind temerile cu privire la o catastrofă umanitară fără precedent la orizont, în special în Somalia. Această ţară a fost deja lovită de o foamete în 2011, care a ucis 260.000 de oameni, dintre care mai mult de jumătate erau copii sub vârsta de şase ani, în parte deoarece comunitatea internaţională nu a reacţionat suficient de repede, potrivit ONU.

În 2017, peste şase milioane de persoane în Somalia, dintre care mai mult de jumătate erau copii, au avut nevoie de ajutor din cauza unei secete prelungite în Africa de Est. Dar o acţiune umanitară timpurie ar fi evitat o foamete în acel an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.