“Am decis ca în parlamentul nostru să începem procesul de aderare a Finlandei la NATO. Când vine vorba de îndeplinirea angajamentelor asumate, am văzut că Finlanda a făcut pași concreți”, a declarat președintele Turciei, Recep Erdogan, în condițiile în care votul în parlament este considerat o simplă formalitate.
Anunțul a fost făcut în timpul vizitei președintelui Finlandei, Sauli Niinisto, la Ankara. Astfel, după acceptarea Turciei, Ungaria a rămas singura țară care trebuie să mai accepte aderarea Finlandei la NATO. Există însă numeroase întrebări cu privire la aderarea Suediei, care, inițial, trebuia să urmeze același calendar de aderare cu Finlanda.
Candidatura Suediei este blocată în continuare de Turcia, care acuză că autoritățile de la Stockholm “protejează grupări teroriste”, făcând referire inclusiv la opozanți ai președintelui turc și reprezentanți kurzi. Relațiile bilaterale s-au deteriorat şi mai mult în urma unor manifestații anti-turce recente la Stockholm și după ce un politician de extremă dreapta a dat foc Coranului. Vineri, Erdogan a reiterat că Suedia trebuie “să repatrieze 120 de teroriști”.
SUA au făcut presiuni pentru ratificarea rapidă a intrării ambelor state nordice, iar majoritatea aliaților NATO doresc ca extinderea nordică să fie finalizată până la viitorul summit al blocului din iulie. În prezent, Ungaria ar trebui să ofere un vot privind aderarea Finlandei și a Suediei la NATO la sfârșitul lui martie sau începutul lui aprilie, în urma multiplelor întârzieri potrivit biziday.ro
Aderarea Finlandei ar trebui să permită Alianței să înceapă să securizeze zona din jurul Mării Baltice. Totodată, includerea Finlandei ar dubla lungimea frontierei NATO, care în prezent reprezintă doar 6% din perimetrul terestru al Rusiei. Acest lucru ar permite, de asemenea, alianței să își îmbunătățească supravegherea flancului vestic al Rusiei cu ajutorul armatei finlandeze, care folosește deja armament NATO.