Conform noii legi a educației, școlile nu mai pot desfășura cursuri dincolo de sistemul în două schimburi. Deși Bucureștiul are nouă școli și elevii studiază în trei schimburi, unele raioane ale țării se confruntă cu problema unităților de învățământ supraaglomerate.
Vezi și: Încă un cutremur de peste 4 grade în România. Zonele în care s-a resimțit puternic
„Elevii n-ar trebui să învețe la ore la care ar trebui să se odihnească”, crede deputatul PSD de Iași Vasile Toma, care a vorbit în plenul Parlamentului astăzi despre interzicerea desfășurării cursurilor școlare în mai mult de două schimburi. Modificarea apare și în noul proiect de lege a educației ce urmează să intre în dezbatere parlamentară până la finalul acestei luni. „În numeroase unități de învățământ, elevii ajung să învețe în 3, chiar 4 schimburi. Or, o minimă educație psihopedagogică ne spune că acest lucru este complet dăunător”, a spus acesta.
Petiție pentru schimbarea orarului într-o școală din Ilfov
În 9 școli din Capitală se învață în trei schimburi, potrivit fostului ministru Sorin Cîmpeanu, citat de Mediafax. Județele care suferă cel mai mult de supraaglomerare ar fi București, Ilfov, Cluj, Timiș, Iași și Bihor.
De pildă, o asemenea situație i-a determinat, anul trecut, pe părinții elevilor de la Liceul „Ioan Petruș”, din Otopeni, să inițieze o petiție online pentru a semnala situația și a cere primăriei să găsească soluții, potrivit Edupedu. „Sunt elevi de 10 ani care termină orele și la ora 19:50, fapt inacceptabil din punct de vedere al siguranței fizice și din punct de vedere psihologic”, explicau părinții. „A fost un boom de populație școlară în ultimii ani, în Otopeni. Practic, pentru a funcționa cu un program normal, ar mai fi nevoie de alte două școli, nu doar de clădiri”, explica directoarea Liceului „Ioan Petruș”, potrivit libertatea.ro
Ce spune regulamentul actual de organizare a școlilor
Potrivit Regulamentului de organizare a unităților de învățământ (ROFUIP 2022), „învăţământul primar funcţionează, de regulă, în programul de dimineaţă.
Pentru unităţile de învăţământ care funcţionează în cel puţin două schimburi, programul este stabilit de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ”. De asemenea, „cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare şi din clasele I şi a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 şi nu se vor termina mai târziu de ora 14.00.”
Vezi și: Nou accident de tren în Teleorman