Deși s-a arătat împotriva sancțiunilor impuse Rusiei după izbucnirea războiului din Ucraina, China nu pare că vrea să se alieze complet cu Vladimir Putin și să renunțe la relația sa cu Occidentul.

Secretarul Consiliului Securităţii Naţionale al Ucrainei, Oleksii Danilov, afirmă că poziția neutră adoptată de Beijing în ceea ce privește războiul din Ucraina este una „corectă și echilibrată”, iar din acțiunile Chinei reiese că țara nu are de gând să furnizeze arme Rusiei.

Principalul responsabil cu securitatea ucraineană a transmis că țării sale „i-ar plăcea mult ca ajutorul (Chinei) să fie de partea noastră, dar trebuie să înţelegem complexitatea proceselor istorice”.

China nu va ajuta Rusia în războiul din Ucraina

Referindu-se la sancţiunile care ar putea fi impuse Beijingului de către Occident dacă se confirmă că sprijină Moscova, Danilov a întrebat retoric: „De ce s-ar poziţiona China de partea Rusiei şi i-ar furniza arme? Ca să aibă mari probleme şi să intre sub anumite restricţii?”

El a continuat și a dat asigurări că Beijingul nu va face asta pentru că nu are nevoie de limitări, iar în acest context Rusia este singura care își dorește să se alieze cu China. Oficialul ucrainean a amintit că ruşii au o sferă de influenţă foarte limitată după dezmembrarea URSS: „Toţi vor să coopereze doar cu cei puternici şi s-a dovedit că Rusia este o ţară slabă şi incompetentă care pe zi ce trece pare a fi o entitate falsă”.

Fiecare țară are dreptul să aibă propria viziune asupra a ceea ce se întâmplă

Oleksii Danilov a făcut referiri și la planul de pace prezentat de China în chestiunea Ucraina-Rusia, și a menționat că „războiul trebuie numit război şi că cuvântul conflict (care apare în iniţiativa chineză – n.r.) nu reflectă realitatea din teren”.

Cu toate acestea, el a recunoscut că fiecare țară are dreptul de a avea propria viziune a ceea ce se întâmplă. Încă de la începutul războiului, China a cerut pe de-o parte respect faţă de „integritatea teritorială a tuturor ţărilor”, printre care şi a Ucrainei, iar pe de altă parte, atenţie faţă de „preocupările legitime ale tuturor ţărilor”, cu referire la Rusia, potrivit Agerpres.