ObiceiuriSănătoase
ObiceiuriSănătoase

Un studiu realizat pe parcursul a 20 de ani a arătat că anumite obiceiuri și factori ai stilului de viață pot contribui la reducerea riscului de a dezvolta demență.

Rezultatele inițiale ale unei cercetări ample care a durat două decenii indică faptul că adoptarea unor obiceiuri sănătoase joacă un rol important în prevenirea demenței.

Aceste obiceiuri includ:

-să fii o persoană activă;
-îmbunătățirea dietei;
-menținerea greutății la un nivel sănătos;
-să nu fumezi;
-tensiunea sanguină normală;
-păstrarea sub control a nivelului colesterolului;
-glicemia redusă

Toate acestea contribuie la prevenirea unor boli neuro-degenerative, precum maladia Alzheimer, dacă sunt adoptate cel târziu la vârsta mijlocie, indică cercetările.

Rezultatele preliminare ale studiului efectuat timp de 20 de ani pe mii de femei din Statele Unite au fost prezentate la reuniunea anuală de la Boston a Academiei Americane de Neurologie, relatează The Guardian.

“Întrucât știm că demența poate începe să se instaleze în creier cu decenii înaintea diagnosticării, este important să învățăm mai multe despre cum pot obiceiurile noastre de la vârsta mijlocie să influențeze riscul de demență la bătrânețe. Vestea bună e că prin alegeri sănătoase în stilul de viață se poate ajunge la un risc scăzut de demență mai târziu”, a spus Pamela Rist, membră a academiei.

Demența este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății pe plan mondial. Se estimează că numărul persoanelor care suferă de această afecțiune va fi aproape de a se tripla până în 2050, urmând să ajungă la 153 de milioane de oameni. Potrivit experților, demența este o amenințare majoră, cu o creștere rapidă, la adresa sistemelor de sănătate și îngrijire socială din fiecare comunitate, țară și continent.

Studiul s-a bazat pe monitorizarea a 13.720 de femei care aveau 54 de ani la începerea cercetării. După mai bine de două decenii, oamenii de știință au examinat datele pentru a identifica persoanele care sufereau de demență și au aflat că 1.771 de femei, adică 13% din grupul studiat, au dezvoltat această afecțiune.

Fiecare din cei șapte factori sănătoși a fost notat cu un scor de zero puncte (sănătate precară sau la nivel intermediar) sau un punct (sănătate ideală), scorul maxim fiind de șapte puncte. Scorul mediu era de 4,3 la începerea studiului, iar după un deceniu era de 4,2.

După adăugarea altor doi factori, vârsta și educația, cercetătorii au descoperit că la fiecare creștere cu un punct a scorului riscul de demență scădea cu 6%.

Studiul îi poate ajuta pe oameni să înțeleagă că, dacă fac mișcare o jumătate de oră pe zi sau își țin tensiunea sub control, își pot reduce riscul de demență, a arătat Pamela Rist.

Rezultatele cercetării din Statele Unite se adaugă celor anunțate luna trecută de oamenii de știință chinezi, potrivit cărora o combinație de factori dintr-un stil sănătos de viață pot ajuta la reducerea riscului de viață.

Acești factori sunt:

-nutriția bună;
-mișcarea regulată;
-jocul de cărți, rummy sau alte activități asemănătoare ori socializarea de cel puțin două ori pe săptămână.

Studiul realizat în SUA are și câteva limitări, precizează autorii, printre care și faptul că nu au reușit să descopere cât de mult au influențat unii factori, precum fumatul, riscul de a suferi de demență mai târziu în viață.

Citește și:Întâmpină primăvara cu obiceiuri sănătoase

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.