Politologul Armand Goșu a fost invitatul podcastului „România lui Cristache” de pe canalul de Youtube „Hai România!”, ediția din 2 martie, în cadrul căruia a vorbit despre alegerile din Rusia.

În cadrul podcastului „România lui Cristache”, politologul Armand Goșu a vorbit despre alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc în Rusia.

Poporul rus este obișnuit cu acest teatru

„Urmează alegeri și Putin a spus că aceste alegeri vor avea loc. Ceea ce înseamnă că în septembrie va începe camapania electorală, iar alegerile vor avea loc în februarie. Peskov a spus că nu se știe dacă Putin va candida.

Poporul rus eșe obișnuit cu acest teatru, dar nu a găsit un antidot până în prezent prin care să dezamorseze această manipulare.

Nu aș exclude însă nici varianta în care Putin obligat de acest context al eșecului mimează un tranfer de putere pentru că îl are pe Medvedev la Kremlin, care se antrenează pe twitter făcând declarații”, a explicat Armand Goșu.

Medvedev nu a manifestat niciun pic de voință politică

„În momentele cheie, Medvedev nu a manifestat niciun pic de voință politică, deși erau așteptări mari din partea SUA și a Germaniei. Dar nu s-a întâmplat nimic, pentru că tot acasă se întorcea.

Medvedev și Putin se știu foarte bine de la primăria din Leningrad și apoi Sankt Petersburg pentru că amândoi au fost consilierii primarului.

În momentul în care au venit la Moscova, în campania electorală, au fost permanent unul lângă altul, Medvedev ca un fel de assistent personal al lui Putin. Dar și el este un personaj corupt.

În septembrie 2011, Putin, fără să îl anunțe pe Medvedev, a ieșit la congresul partidului Rusia Unită și a anunțat că că va candida, iar Medvedev nu știa nimic. Deci Putin are o încredere limitată în el.

Deci această operațiune de succesiune s-ar putea să nu se mai repete decât dacă Putin are foarte mare nevoie de o astfel de manevră pentru a detensiona situția existentă”, a relatat politologul.

Alegerile își propun să îl relegitimeze pe Putin

„Acestea nu sunt însă manevre politici, ci operațiuni ale serviciilor secrete. Pentru că Putin chiar așa vede politica, de aici și limitetele lui.

Alegerile acestea nu au darul să schimbe ceva în Rusia, dar este un moment foarte bun de detensionare a situației, de scădere a tensiunii. Alegerile își propun să îl relegitimeze pe Putin. Nu contează dacă alegerile sunt falsificate, dacă 70% din populația rusiei îl acceptă. Aceasta este problema noastră a Occidentului. Putin are nevoie de relegitimare acasă însă”, a încheiat Armand Goșu.