Germania vrea să reducă semnificativ numărul imigranților ilegali și să ia în acest sens mai multe măsuri pentru a controla fenomenul, anunță ministrul de finanţe Christian Lindner într-un interviu.

Numărul imigranţilor sosiţi în Germania a crescut substanţial înainte să sosească aproximativ un milion de refugiaţi din calea războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Principala ţară de provenienţă a imigranţilor a fost în 2021 România, la fel ca în 2020. De la noi au plecat în Germania 202.686 de persoane. Cel mai mare procentaj de străini s-a înregistrat la Berlin. Potrivit registrului central de evidenţă a străinilor, fiecare al cincilea locuitor al capitalei germane (20,2 la sută) nu avea în 2021 cetăţenie germană. La Bremen procentajul este aproape la fel de mare – 19,3 la sută. În landul cu cea mai numeroasă populaţie, Renania de Nord-Westfalia, aproximativ 14 la sută din locuitori au cetăţenie străină.

Germania vrea reguli mai dure în ceea ce privește migrația

Potrivit ministrului de Finanțe german ar trebui ca mai multe persoane cărora le-au fost respinse cererile de azil să fie deportate. Acesta a subliniat că în prezent țara sa nu face prea multe pentru a controla fluxul de migraţie în ţară „pentru că nu prevenim suficient migraţia fără acte legale”.

„Ceea ce nu ne trebuie este migraţia fără acte care este ilegală, dar conduce totuşi la rezidenţă permanentă şi beneficii sociale”, a punctat liderul Partidului Liber-Democrat (FDP), unul din cele trei ale coaliţiei de guvernare.

În schimb, cei care vor într-adevăr să lucreze în Germania vor avea parte de un regim mai bând. Ministrul e de părere că ar trebui ca acestor oameni să le fie mai uşor recunoscute diplomele. Pe de altă parte, a subliniat el, este important să fim mai „hotărâţi” în privinţa migranţilor ilegali. Potrivit Oficiului Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi, 217.774 de persoane au depus cerere de azil în Germania anul trecut, în creştere cu 47% faţă de 2021.

Cei mai mulți imgranți provin, de asemenea, din Siria, 70.976, Afganistan, 36.358 şi Turcia, 23.938. Totodată, în jur de un milion de refugiaţi din Ucraina au fost acceptaţi în Germania anul trecut fără a fi nevoiţi să ceară azil. Multe administraţii locale s-au plâns că le este tot mai greu să le ofere cazare migranţilor, potrivit.