Primarul Radu Mihaiu a postat pe Facebook un comunicat despre situația școlilor și grădinițelor cu risc seismic din Sectorul 2. Guvernul a discutat problema clădirilor cu risc seismic, în special a școlilor din România. Potrivit Primarului Radu Mihaiu, situația din București este extrem de serioasă.

Văd că astăzi Guvernul a dezbătut preocupat situația clădirilor, în special a școlilor cu risc seismic, din România. Și că deja apar contestări ale cifrelor care au fost scoase repede de prin sertare și raportate cu sârg către Ministere, chiar dacă nu mai sunt de actualitate.
Adevărul este că situația clădirilor publice cu risc seismic este una foarte serioasă în București.
 

În Sectorul 2 există în total 158 de clădiri pentru unitățile de învățământ preșcolar, școlar și liceal. La începutul mandatului Primarului Sectorului 2, 40 dintre aceste clădiri au fost supuse expertizei, iar toate prezentau un risc seismic de gradul 1 sau 2.

Printre acestea se numără Grădinița Luminița (corpul vechi) cu gradul 1 de risc seismic și restul de 39 de unități cu gradul 2 de risc seismic. În urmă cu o zi, lucrările de reabilitare și consolidare au fost finalizate pentru 16 dintre aceste clădiri, iar alte 12 sunt încă în proces de renovare și se preconizează că vor fi finalizate în acest an. În prezent, mai există 11 clădiri neexpertizate, dintre care Primarul Radu Mihaiu a anunțat că patru vor fi demolate și reconstruite, iar una dintre clădiri, situată la parterul unui bloc, va fi eliberată în acest an.

Primarul Sectorului 2 a declarat că celelalte 6 clădiri destinate activității educaționale, care au fost identificate cu risc seismic, vor fi supuse expertizărilor tehnice. Printre acestea se numără și școala de copii Ferdinand, care a fost clasificată cu risc seismic 2 și care a fost mutată în corpuri modulare. Primarul a precizat, de asemenea, că lucrează împreună cu Banca Mondială pentru a combate riscul de dezastre și că România va primi un fond de 200 de milioane de euro pentru a consolida clădirile vulnerabile la cutremure:

Lucrăm cu Banca Mondială la un program de instruire a personalului din administrație pentru combaterea riscului la dezastre și intervenție comunitară rapidă în caz de cutremur, după ce în prealabil am făcut o analiză de nevoi pe grupe de vârstă.
Am refuzat mereu să politizez discuția în jurul unei tragedii. Când vine nenorocirea, taci și faci. Dar nu pot să nu remarc că după 28 de ani de când nu mai fuseseră revizuite normativele, a fost nevoie de un jalon în PNRR ca să se schimbe legea anul trecut. Și România să beneficieze în sfârșit de bani serioși pentru consolidări – 200 de milioane de euro. Să îi folosim acum cât nu e prea târziu.
 

Cutremurele sunt din ce în ce mai frecvente în România, cu precădere în Gorj, dar Bucureștiul nu este la adăpost de eventualele noi cutremure. Aceste cutremure au stârnit îngrijorarea primarilor bucureșteni și aceștia au început să ia în considerare, cel puțin în scris, reabilitarea și reconsolidarea clădirilor cu risc seismic. Primarul Nicușor Dan a declarat că procesul de reconsolidare și reabilitare va dura cel puțin 10 ani pentru clădirile cu risc seismic, care prezintă un pericol pentru siguranța locuitorilor din București.