Coridorul  Lacin – singura rută terestră între Armenia şi Nagorno-Karabah – este blocat din 12 decembrie, când protestatari care susţin că sunt activişti ecologişti au întrerupt traficul, instalându-şi corturi, relatează Agerpres.

 

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a ordonat miercuri Azerbaidjanului să asigure Armeniei legătura liberă, prin acest cordidor, revendicat de ambele ţări, informează Reuters.

Azerbaidjanul susţine că nu aplică nicio blocadă, iar activiştii protestează legitim împotriva unor activităţi miniere ilegale.

Recent, Armenia a acuzat Azerbaidjanul că doreşte o „epurare etnică” în Nagorno-Karabah, forţându-i pe armenii ce mai trăiesc acolo să părăsească acest teritoriu, care se confruntă de la mijlocul lui decembrie cu blocarea – de către militanţi azeri ce se prezintă drept apărători ai mediului – unei axe vitale pentru aprovizionarea sa.

Joia trecută, prim-ministrul armean Nikol Paşinian a anunţat că Armenia i-a transmis Azerbaidjanului proiectul său pentru un tratat de pace menit să pună capăt conflictului între cele două state vecine. Baku „analizează” aceste propuneri, a declarat sâmbătă preşedintele azer Ilham Aliev, la finalul unei întrevederi cu Paşinian, la Munchen, pe care a calificat-o ca fiind „constructivă”.

Armenia şi Azerbaidjan ar putea avea pace

Cele două ţări s-au confruntat la începutul anilor 1990, în momentul destrămării Uniunii Sovietice, pentru controlul asupra Nagorno-Karabah. Acest prim conflict, care a făcut circa 30.000 de morţi, s-a soldat cu o victorie a Armeniei.

Însă Azerbaidjanul şi-a luat revanşa, în toamna lui 2020, în timpul unui al doilea război care a curmat circa 6.500 de vieţi omeneşti şi i-a permis să recucerească numeroase teritorii.