În cazul oricărui proiect de renovare ai nevoie de anumite unelte și materiale de construcție. Modernizarea unui spațiu poate să implice demolări, înlocuirea instalației sanitare și a celei electrice, lucrări de tencuială, schimbarea mobilierului și lista poate continua. 

 

Înainte de a începe consolidarea locuinței, este recomandat să ai la îndemână uneltele și consumabilele necesare demarării proiectului. Iată câteva lucruri esențiale pentru orice renovare. 

  1. Materiale și ustensile pentru zidărie

Primul pas în orice renovare presupune decopertarea tavanelor, a pardoselii și pereților pentru a le moderniza în totalitate. Pentru aceste lucrări îți sunt utile materiale de construcții și scule de înaltă calitate. 

 

Lista uneltelor esențiale sunt pentru: 

  • curățare și șlefuire: bureți, șmirghel, perii, mașină de șlefuit destinate pereților și tavanelor din lemn, beton, cărămidă sau altele;
  • nivelare, structurare și umplere: gletieră, șpaclu, cancioc pentru transportarea mortarului, diferite mistrii, în funcție de zona de aplicare și cantitatea de tencuială necesară acesteia (triunghiulare, trapezoidale, drepte, ovale etc.);
  • vopsit: pensule de diferite dimensiuni, trafalete, mixer, tavă din PVC etc.;
  • pardoseli: spatule, cutter, benzi din oțel etc.

 

Găsești aici toate materialele menționate anterior, dar și altele care ți-ar putea fi utile pentru renovarea oricărui spațiu. Anumite unelte îți oferă posibilitatea să lucrezi mai rapid și mai eficient, iar o investiție inițială în ustensile de calitate asigură buna desfășurare a proiectului de modernizare. 

 

Pentru renovarea pereților vei avea nevoie, în primul rând, de o amorsă care să asigure aderența materialelor de finisaj. După aplicarea acesteia, vii cu un strat foarte subțire de glet pentru e elimina imperfecțiunile și rugozitățile de la suprafața pereților. Ulterior, îi poți finisa cu un strat nou de vopsea lavabilă de interior sau exterior și tencuială decorativă. Dacă suprafața conține elemente din lemn, este necesar să aplici și un lac pentru protejarea materialului. 

  1. Materiale prăfoase

În orice lucrare de renovare ai nevoie și de materiale prăfoase. Rolul acestora este de a acoperi găurile și fisurile din pereți, de a repara pardoseala și de oferi suprafețelor un strat uniform. 

 

Printre cele mai des întâlnite materiale prăfoase care îți pot fi utile la consolidarea locuinței sunt: 

  • ciment pentru realizarea mortarului și acoperirea suprafețelor;
  • lianți pentru mortare de tencuială și zidărie;
  • mortare pentru zidărie și tencuieli;
  • sape pentru a egaliza sau uniformiza o anumită suprafață;
  • gleturi pentru a netezi suprafețele;
  • var hidratat, un produs mineral natural pentru mortare și tencuială;
  • ipsos pentru umplerea rosturilor și îmbinarea plăcilor de gips carton;;
  • adezivi pentru plăcile ceramice sau piatră naturală;
  • tinciuri pentru nivelarea pereților.

 

  1. Materiale pentru finisaje

Finisarea pereților și a podelei reprezintă etape importante în procesul de renovare al locuinței. După ce te-ai asigurat că toate suprafețele sunt uniforme și curate, urmează să alegi materialele necesare pentru aceste tipuri de lucrări.

 

Finisajele pentru pereți se diferențiază în funcție de materialele utilizate. Poți opta fie pentru vopsele lavabile de diferite culori pentru zugrăvirea pereților, fie pentru diferite tapete, realizate din material textil, fibre naturale sau pe bază de vinil sau chiar plăci ceramice, cum este faianța. De asemenea, ai posibilitatea să alegi inclusiv piatră naturală decorativă, cum este marmura, sau lambriuri din PVC sau din lemn. Pentru finisarea pereților exteriori, poți achiziționa tencuială decorativă. 

 

În ceea ce privește renovarea pardoselii din casa ta, printre cele mai populare opțiuni disponibile se numără parchetul, fie laminat, din lemn masiv sau stratificat și gresia. De asemenea, poți opta pentru linoleum sau vinil. Fiecare dintre aceste materiale prezintă avantaje particulare și se poate adapta oricărui stil de amenajare. De exemplu, placajul podelei cu gresie este o variantă accesibilă din punct de vedere al costurilor, este ușor de montat și are o rezistență mare în timp. 

  1. Elemente de fixare

În proiectul de renovare ai nevoie de o mulțime de elemente de fixare necesare pentru construirea și repararea structurii anterioare a locuinței sau a pieselor de mobilier. Iată o listă scurtă a celor mai utile produse:

  • șuruburi pentru metal și tablă;
  • șuruburi pentru gips carton;
  • piulițe;
  • dibluri;
  • tije;
  • holșuruburi și conectori pentru lemn și pal;
  • cuie;
  • cârlige etc. 

 

Pentru a eficientiza munca, alege elementele de fixare special concepute pentru structurile locuinței tale, din lemn sau din metal, precum și pentru renovarea mobilei, pardoselii ș.a.m.d. Odată ce le găsești pe cele potrivite planului tău de lucru, te poți organiza mai bine. 

 

Așadar, instrumentele și consumabilele esențiale oricărei lucrări de modernizare sunt cele pentru zidărie, materialele prăfoase, cele pentru finisaje și elementele de fixare.  În funcție de proiectul de renovare propus, îți pot fi utile și alte materiale în afara celor menționate deja. Informează-te cu privire la opțiunile pe care le ai și alege-le pe cele mai potrivite pentru tine, de la furnizori de încredere!



Articolul 4 lucruri esențiale pentru renovare apare prima dată în Casoteca.